Ája Drahokoupilová: Moje první opravdová kuchařka

Ája Drahokoupilová: Moje první opravdová kuchařka
Foto: Freepik

Sympatické Áje Drahokoupilové (nar. 2004) bylo v době vydání knihy patnáct let. Skoro by se dalo říci, že se pro vaření narodila, neboť jako malá si nejraději hrála s kuchyňským náčiním, které později, když pomáhala mamince s vařením, používala k přípravě jídel. Vaření a pečení je jejím velkým koníčkem, jemuž se s nadšením a láskou věnuje.

Ája Drahokoupilová: Moje první opravdová kuchařka
Foto: se svolením nakladatelství Grada

Jak Ája přiznává, s trojobalem řízků vypomáhala už ve třech letech, o tři roky později upekla první bábovku a v jedenácti vařila s populární Ditou Pecháčkovou v jejím magazínu. Touto první kuchařkou chce inspirovat i další holky a kluky, aby se vaření nebáli. Poznají, jaká je to zábava a budou mít radost, že sami něco dokážou a umí. Přijde vhod ale i ostatním, kteří se vaření dosud vyhýbali, a mají chuť to zkusit. Díky zpočátku jednoduchým jídlům, jako jsou míchaná vajíčka, pomazánky nebo těstoviny, začínající kuchařky a kuchaři získají sebedůvěru a budou chtít brzy vyzkoušet i různé druhy polévek, zákusků či zapékaných pokrmů. Pak přijdou na řadu hlavní chody spolu s řadou dalších chutných pokrmů.

Všechny suroviny, z nichž se naučíte vařit výborná jídla, jsou běžně dostupné a doma se často používají. Vyzkoušené recepty jsou vybrané tak, aby je každý snadno zvládl i díky srozumitelnému, podrobnému popisu včetně poznámek, za jak dlouho bude jídlo hotové a jaké kuchyňské náčiní je k tomu zapotřebí. Barevné fotografie postupu přípravy i hotových pokrmů motivují pustit se hned do díla.

Recepty jsou řazené podle měsíců do dvanácti kapitol. Každá obsahuje návod na hlavní jídlo, sladký dezert i další možnosti využití sezónních surovin. Podle znázorněného postupu snadno zvládnete i o něco složitější recept. Vhod přijdou informace o základních potravinách, různých ingrediencích, stejně jako praktické gastronomické tipy a rady. Závěrem je uveden abecední rejstřík receptů.

Skvělou kuchařku, která je sice její první, ale jistě ne poslední, si sestavila Ája sama a je také autorkou fotografií. Bude skvělým dárkem pro děti a mládež, ale také pro starší začátečníky, kteří se podle ní snadno naučí přichystat základní jídla a nejrůznější dobroty. „Takže s chutí do toho!“

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), grada.cz

Další články z této rubriky

Půlstoletí s Cimrmanemgutentor-overlay

Půlstoletí s Cimrmanem

Proslulé divadlo Járy Cimrmana milují generace diváků. U příležitosti svého padesátiletého výročí se představuje i ze strany za oponou.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*