Ptačí svět na dosah ruky

Ptačí svět na dosah ruky
Foto: Pixabay.

Ptačí budka je kouzelným prostředkem pro pozorování ptačího života, který snad nikdy nepřestane svoje diváky bavit. Pokud vás tedy unavuje program v televizi, můžete si pořídit nebo vyrobit ptačí budku, která vás přenese do kouzelného světa okřídlených tvorů a rozšíří vaše obzory.

Kromě poznání nového, ptačího světa můžete díky krmítku také pomoci s přežitím mnoha druhům ptáků, stejně jako se můžete zapojit do sčítání druhů, podpořit jejich rozmnožování a další život. Přirozeným útočištěm mnoha druhů ptactva jsou dutiny stromů. Ti, kteří si neumí dutinu vytesat sami, hledají útočiště ve vyhnilých stromech či již hotových dutinách po jiných druzích. Starých stromů je ovšem čím dál méně, proto je dobré ptákům zázemí kompenzovat vyvěšováním ptačích budek. Stejně tak díky budkám přilákáme ptáky na místa, kde potřebujeme zlikvidovat hmyzí škůdce, a v neposlední řadě budky a jejich obyvatelé slouží jako úžasný prostředek pro přiblížení přírody dětem a mladým lidem.

Výroba ptačích budek

Ať už se chcete do výroby budky pustit doma, nebo ji pořídit, je potřeba promyslet to, pro koho je určena, a podle toho zvážit tvar otvoru pro vlet, vnitřní rozměry, způsob zavěšení i otevírání budky a ochranu před přirozenými predátory. Mezi nejoblíbenější budky patří tzv. sýkorníky. Ty mohou být buď menší, jež jsou vhodné pro malé druhy sýkor (modřinku, uhelníčka a parukářku), nebo potom větší, pro velké druhy sýkor, jako je třeba koňadra, ale i mnoho dalších.

Sýkorkníky od Romana Rumpoldina - Výroba ze dřeva
Foto: Roman Rumpoldin – Výroba ze dřeva. Mezi nejoblíbenější budky patří tzv. sýkorníky.

Zabezpečení budky

Ať se snažíme sebevíc, ptačí budka přitahuje predátory jako magnet. Proto je nutné zajistit, aby byla dobře zabezpečena. Predátorem bývají nejčastěji kočky, ale i kuny nebo jiné druhy ptáků. Jednou z ochran je oplechování buď vletového otvoru, ale často i větší části budky.

Další krok pro bezpečnost je neumístit bidélko: ačkoliv by si člověk řekl, že k budce bidlo patří, není tomu tak, je spíše na škodu. Naopak je dobré bidlo vynechat a nahradit jej menší lištou, která se umístí na vnitřní stranu budky pod otvor. Ptáčci si tedy budou moci postát a zároveň takto ztížíme přístup predátorům.

Základem je také vhodné umístění budky, a to na místo, ke kterému nebudou mít právě kočky nebo kuny snadný přístup. Vzhled budek by měl být rozhodně nenápadný a umístit byste je měli na klidném a nenápadném místě.

Pomoci rovněž může budky každý rok přestěhovat na jiné místo. Ptačí obyvatelé si je najdou a predátoři budou mít ztížené podmínky.

Ukázka okování vletu ptačích budek od Romana Rumpoldina - Výroba ze dřeva
Foto: Roman Rumpoldin – Výroba ze dřeva. Jednou z ochran je oplechování buď vletového otvoru, ale často i větší části budky.

Kdy budku umístit?

Nejlepším obdobím je rozhodně podzim. Před příchodem jara budky vlivem okolí splynou s přírodou, a tím nabydou na bezpečnosti. Přezimující druhy si zároveň mohou během zimy vybrat, kterou dutinu (budku) budou obývat. Pokud ale chcete oslovit druhy, které se k nám vracejí až zjara, můžete vyvěsit budku až na začátku jara, aby na tyto ptáky nějaké nové obydlí zbylo.

Při zavěšování berte ohledy na hustotu budek v okolí. Je také vhodné vyhledat místo, kde jsou spíše mladé stromy. Rovněž byste měli přemýšlet nad orientací vletového otvoru, a hlavně byste měli dbát na bezpečnost ptáků.

Ukázka umístění budky od Romana Rumpoldina - Výroba ze dřeva
Foto: Roman Rumpoldin – Výroba ze dřeva. Před příchodem jara budky vlivem okolí splynou s přírodou, a tím nabydou na bezpečnosti.

Péče o budku

I když si budku zakoupíte a ušetříte si tím dost práce, měli byste se o budku následně i starat, aby plnila správně svůj účel. Po ukončení hnízdění byste ji měli vyčistit, zkontrolovat a opravit. Toto období nastává na konci léta, případně začátkem podzimu. Budky, které již nejsou pro ptáky bezpečné, je dobré zcela odstranit. Do budek byste měli v průběhu hnízdění zasahovat co nejméně a raději se jen kochat jejich obyvateli z dostatečné vzdálenosti.

Výroba budky má svá pravidla, která je potřeba dodržet. Pokud si nejste jisti nebo nechcete udělat chybu, doporučujeme se obrátit na výrobce budek, u jehož výrobků budete mít jistotu o kvalitě a právnosti proporcí. Jedním z českých výrobců ptačích budek ze dřeva, který dbá na kvalitu a originalitu, je například dílna Roman Rumpoldin – Výroba ze dřeva. Pokud tedy chcete výrobek podle představ, který ale bude splňovat i nejvyšší nároky z ptačí říše, neváhejte.

Zdroj: redakce – Antónie Podhradská, Roman Rumpoldin

Další články z této rubriky

Kouzlo vody v zahraděgutentor-overlay

Kouzlo vody v zahradě

Již odedávna je v zahradách, které na vás dýchnou historií, zakomponována voda. Voda dodá zahradě nový rozměr, působí harmonicky.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*