
Řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel v českých domácnostech a restauracích. Na první pohled se sice zdá, že při jejich přípravě není co zkazit, ale není to pravda. Maso rozhodně nestačí naklepat, osolit, obalit v trojobalu a poté osmažit na pánvi. Je třeba dodržovat určitý pravidla a nedělat chyby. Víte, jaké jsou nejčastější prohřešky při obalování řízků.
Špatný výběr mouky
Hodně lidí obaluje řízky v hladké mouce, avšak ta není vhodná. Je totiž příliš jemná, lepí se na vejce a nevzniká tak dostatečný podklad pro strouhanku. K obalování řízků vám tedy rozhodně doporučujeme mouku polohrubou.

Osolená nebo nerozšlehaná vajíčka
Vajíčka, ve kterých obalujete maso, nikdy nesolte! Pokud to uděláte, oddělí se bílkovina od vody, vejce zřídnou a poté na sobě neudrží strouhanku. Vy ale chcete, aby strouhanka na řízku držela a neopadávala. Pamatujte také, že vajíčka nesmí být příliš tekutá. Musíte je tedy nejprve důkladně rozšlehat, aby získala hustší konzistenci.
Tip pro vás: Solit nemusíte ani strouhanku. Pečivo, ze kterého je strouhanka vyrobená, je už samo o sobě slané.

Píchání do masa vidličkou a naklepávání paličkou
Obalujete-li řízky, berte maso do ruky. Obalovat v trojobalu samozřejmě můžete i za pomoci vidličky nebo jiného kuchyňského náčiní, avšak do masa nikdy nesmíte píchat. Proč? Vytvořili byste místo, ze kterého pak bude během smažení unikat šťáva.
Speciální tip pro vás: K naklepávání řízků nepoužívejte paličku na maso, ale raději yužijte vlastní ruce. Maso položte na prkénko, překryjte ho potravinářskou fólí a hřbetem ruky a klouby prstů po něm přejíždějte. Řízky nenaklepávejte, ale spíše je masíruje.

Příliš hrubá strouhanka
Strouhanka, ve které budete obalovat, musí být jemná, a nikoliv hrubá. Pokud bude strouhanka hrubá (a těžká) nebude na mase dobře držet. Hrudky ve strouhance způsobí, že začne z řízků opadávat už během smažení.

Obalování řízků s časovým předstihem
Pokud si chcete na řízcích opravdu pochutnat, nikdy je neobalujte dopředu. Trojobal by z masa vytáhl vlhkost a při smažení na pánvi by mohl začít opadávat. Raději obalte jen tolik řízků, kolik dokážete během chvíle osmažit.
Speciální tip pro vás: Máte-li řízků hodně, obalte si je a poté smažte na několika pánvích najednou.

A jak obalujete řízky vy? Diskutujte v komentářích
Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/rizky-obalovani-smazeni.html,
https://www.vlasta.cz/recepty/jak-na-trojobal-rizky/,
https://www.idnes.cz/recepty/rizek-naklepavani-uprava-masa-smazeni-reznik-rady-odbornika.A210121_125845_recepty_job,
https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/9-kroku-jak-na-dokonaly-trojobal
Moje maminka, a po ní i já, celá dnes už vlastně desetiletí, obalujeme řízky v hrubé mouce. Ta udělá krásný křupavý obal. Doporučuji vyzkoušet. Vždyť nic v kuchyni nemusí být tak úplně dogma.