Jíme zdravě o Vánocích

Jíme zdravě o Vánocích
Foto: Freepik

Užijte si tradiční české Vánoce zdravě a přitom chutně

Zkuste o letošních vánočních svátcích skvělé a zdravé tradiční recepty, které budou chutnat všem u slavnostního stolu. Výborná kuchařka určená pro začátečníky může být vhodnou inspirací i pro zkušené kuchařky a kuchaře, kteří novými nápady obohatí svůj tradiční výběr.

Jíme zdravě o Vánocích
Foto: se svolením nakladatelství Verdon Capite, s. r. o. – Jíme zdravě

Přitažlivě připravená kuchařka pestrých receptů s barevnými fotografiemi nabízí výborné klasické vánoční pokrmy v lehce stravitelné úpravě. Přesvědčíte se, jakmile se pustíte do pečení bezlepkových vanilkových rohlíčků, perníčků, lineckého cukroví, oblíbeného Masarykova cukroví i vosích hnízd, pracen a kokosek či tvorby nepečených sladkých kuliček, medovníku nebo mandlového či makového cukroví. Ochuzeni nebudou ani milovníci vánoční štóly a vláčné slavnostní vánočky.

Na Štědrý den se nabízí bramborový salát v různých variantách, nechybí ani houbový kuba nebo podkrkonošský hubník. Příjemným překvapením bude lososový tatarák s červenou řepou, který může osvěžit léty zažité sváteční menu, stejně jako pečený losos v oříškobylinkové krustě.

S chutí lze připravovat obvyklou rybí polévku či hrachový vánoční krém, pokud nezvolíte pro změnu třeba hráškovou polévku s uzeným lososem. Pro milovníky řízků se nabízí několik možností, jak je nápaditě upravovat, stejně jako v případě kuřecího masa, jež můžete podle receptu přichystat na pomerančích.

Čočku v mnoha domácnostech jedí na Nový rok, aby v rodině nechyběly peníze. Připravit se ale také může ve formě nádivky nebo sekané. Nadchnou rovněž recepty na sladké i slané záviny, zeleninové pokrmy nebo pikantní pomazánky.

K povzbuzení chuti, anebo na závěr svátečního menu přijde vhod lahodný punč, vaječný likér nebo pečený čaj.

Kuchařka je rozdělena do čtyř částí – cukroví, sváteční tabule, pro návštěvy a Vánoce beze zbytku. Každý recept je podrobně popsán tak, aby ho snadno zvládl i začátečník a jsou zde také tipy na nápadité doplnění pokrmů a servírování.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jimezdrave.cz

Další články z této rubriky

Valérie Perrinová: Třigutentor-overlay

Valérie Perrinová: Tři

Francouzská spisovatelka Valérie Perrinová (nar. 1967), jejíž knihy se prodávají po celém světě v miliónech výtisků, vydala roku 2021 svůj…
Literatura s názorem již 90 letgutentor-overlay

Literatura s názorem již 90 let

Nejstarší české nakladatelství slaví 90 let. Staví na tradici vydávání kvalitní české i překladové literatury, kterou dnes reprezentuje nová generace…
Kočičí slovníkgutentor-overlay

Kočičí slovník

Kočičí slovník je jednou z mála populárních knih, která poučuje stručně, výstižně, laskavě, s humorem a navíc i trefnými kresbami.…
Ohnivé květygutentor-overlay

Susan Meissner: Ohnivé květy

Americká spisovatelka a publicistka Susan Meissner (nar. 1961) napsala několik oceňovaných románů, mezi něž patří i strhující příběh o ztrátě…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*