Matcha – zelený „superčaj“ a jeho tajemství

Matcha – zelený „superčaj“ a jeho tajemství
Foto: Pixabay

Starověký elixír pro moderní dobu

Matcha – fenomén současné doby – je více než jen nápoj. Objevte, jak tento zázračný zelený prášek zlepšuje zdraví, povzbuzuje mysl a zachovává mládí.

Stala se fenoménem současnosti. Možná jste ji ještě neměli příležitost ochutnat, ale určitě jste se s ní setkali, třeba ve formě sytě zeleného latte v hipsterských kavárnách.

Ale tohle není jen čaj nebo latte; speciální zelený prášek má mnohem širší spektrum využití. V našem článku se dozvíte, co matcha je, jaká je její historie a jaké jsou možnosti jejího zpracování.

Co představuje matcha?

Matcha je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska. Od běžného zeleného čaje se liší v mnoha aspektech, ačkoliv pochází ze stejné rostliny – Camellia sinensis. Rozdíly jsou dány způsobem pěstování, zpracování a přípravy. Matcha není jen obyčejný nápoj, ale má významné pozitivní účinky na lidské tělo i kognitivní funkce, což ji činí populárním doplňkem stravy.

Jak se matcha pěstuje a zpracovává?

Pravá matcha se pěstuje výlučně v Japonsku, kde má tisíciletou tradici. Plantáže jsou chráněny před sluncem, což vede k nadprodukci chlorofylu a aminokyseliny L-theanin v listech. Tyto mladé listy se po usušení melou na jemný prášek, který je plný zdravotních benefitů.

Zajímavosti o matche

Matcha byla využívána již před tisíci lety buddhistickými mnichy v Japonsku pro ceremonie a meditace. Během času se stala nedílnou součástí japonské kultury.

Zdravotní benefity matchy

Matcha je bohatá na chlorofyl, aminokyseliny, antioxidanty, vitamín C, draslík a hořčík. Tyto látky přinášejí mnohá pozitiva pro zdraví: od podpory metabolismu a dodání energie až po detoxikaci těla a ochranu před volnými radikály. Díky speciálnímu stylu pěstování obsahuje matcha až 137x více antioxidantů než běžný zelený čaj!

Matcha a hubnutí

Studie ukazují, že tento typ zeleného čaje je schopen podporovat redukci hmotnosti a zrychlovat metabolismus. Často je také součástí fitness doplňků.

Může matcha nahradit kávu?

Ano, protože obsahuje kofein, ale díky aminokyselinám L-theanin uvolňuje energii postupně, což eliminuje výkyvy energie.

Jak uchovávat a připravovat matchu?

Vzhledem k tomu, že je citlivá na světlo, teplotu a vzduch, měla by být skladována ve vzduchotěsném sáčku a spotřebována co nejdříve po otevření. Příprava matchy vyžaduje speciální bambusovou metličku (Chasen) a dřevěné nádobí, aby se zachovaly její antioxidanty.

Použití matchy

Tato surovina se dá využít v různých nápojích, jako je matcha latte nebo limonáda, ale také v dezertech, jako jsou palačinky, zmrzlina, puding, tiramisu nebo sušenky.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, matchatea.cz, wikipedie

Nechcete vyzkoušet třeba tiramisu s matchou do pohárků?

Tiramisu matcha v pohárcích

Justýna Malásková
Porcí 3 porce
Vytisknout

Pomůcky

  • 3 širší skleněné pohárky o obsahu alespoň ¼ litru

Suroviny
  

  • 3 g matcha čaje + trochu na závěrečné ozdobení
  • 200 ml horké vody
  • 20 ml mandlového likéru (Amaretto)
  • 3 celá čerstvá vejce
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 čajová lžička moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 100 g dlouhých cukrářských piškotů
  • ovoce na ozdobení – jahody, maliny, borůvky (nemusí být)

Postup
 

  • Nejdříve si připravíme matcha čaj
  • Do misky nasypeme 2 g tohoto čaje v prášku, přidáme 200 ml teplé vody (70–80 °C) a pomocí speciální metličky prášek důkladně rozmícháme.
  • Do čaje přidáme mandlový likér a opět řádně promícháme.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s krupicovým cukrem v misce vyšleháme do světlé pěny a poté přidáme mascarpone, které s touto pěnou opatrně utřeme.
  • Z bílků, do nichž přidáme trochu moučkového cukru, vyšleháme v jiné nádobě tuhý sníh, který následně přimícháme do žloutkové hmoty.
  • Hmotu si rozdělíme na větší a menší část. Do té menší vsypeme trochu matcha prášku a důkladně opatrně promícháme, krém tak získá světle zelenou barvu.
  • Piškoty překrojíme na půlky nebo na menší části, aby se nám vešly do pohárků.
  • Pokud chceme přidávat i ovoce, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Máme-li ovoce velké, tak si ho nakrájíme na kousky.
  • Do skleniček vrstvíme vždy jednu vrstvu piškotů, které namáčíme oboustranně do matcha čaje – namočení musí být rychlé, aby se piškoty v čaji nerozpadly.
  • Na tuto vrstvu dáme vrstvičku světlého krému a na něj ještě další vrstvičku krému zeleného.
  • Pokud do pohárů přidáváme ovoce, další vrstvu vytvoříme z něj.
  • Následuje opět vrstvička s namočenými piškoty a končíme vrstvičkou světlého krému, který už jen pro ozdobu posypeme práškem matcha čaje.
  • Pohárky s tiramisu dáme alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním je můžeme ještě ozdobit ovocem.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, matchatea.cz, soukromý archiv autorky

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*