Maršálkovy višňové šneky se skořicí a pistáciemi

Recept

Maršálkovy višňové šneky se skořicí a pistáciemi
Foto: Josef Maršálek

Se svolením Josefa Maršálka vám přinášíme recept na jeho višňové šneky se skořicí a pistáciemi. Když je budete péct ve formě, dohromady, budou mnohem měkčí a vláčnější. S tímto receptem je budete chtít péct na každou neděli.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Višňové šneky.

Višňové šneky se skořicí a pistáciemi

Josef Maršálek
Porcí 12 kusů
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 200 g mléka
  • 70 g másla
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Náplň

  • 250 g višňového džemu
  • 5 g skořice

Poleva

  • 1 lžíce višňového džemu
  • 1 lžíce griotky
  • 50 g cukru moučka

Dohotovení

  • 50 g loupaných pistácií

Postup
 

  • Do mísy dáme mouku, přidáme cukr a sůl, vajíčka, rozdrobené droždí a vlažné mléko a smícháme. Poté přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. To necháme přikryté utěrkou kynout asi hodinu (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
  • Těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník o velikosti asi 50 × 20 cm. Na rozválené těsto rozetřeme višňový džem a bohatě posypeme mletou skořicí.
  • Těsto srolujeme do tvaru rolády a nakrájíme na 12 stejných kousků. Ty vkládáme řeznou stranou nahoru do pekáčku o velikosti asi 20 × 30 cm, který jsme vytřeli olejem a vyložili papírem. Necháme přikryté v pokojové teplotě dobře nakynout.
  • Vykynuté šneky pečeme v rozehřáté troubě při 170 °C asi 25–30 minut.
  • Na polevu dohladka smícháme griotku, višňový džem a cukr. Právě vytažené šneky touto polevou dobře potřeme pomocí mašlovačky. Ještě než poleva zaschne, bohatě ji posypeme nahrubo posekanými pistáciemi.
  • Šněky podáváme vlažné.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*