Lehké obědy na výlet i do práce

Krájení zeleniny.
Foto: Freepik.

Vyrazit kamkoliv s obědem v krabičce a nemuset se ohlížet na cenu a nabídku restaurací je osvobozující. Jídlo si sníte kdekoliv, když vás přepadne hlad, a rozhodně nemusí jít jen o zbytky od večeře.

Jediné, co pro oběd na cesty budete potřebovat, je dobře těsnící krabička a trocha kreativity. Chcete inspiraci? Tady je!

Francouzský slaný koláč

Slaný quiche má jednu velkou výhodu. Dá se jíst teplý i studený a v obou případech bude skvělý. Příprava je jednoduchá, a navíc v receptu zpracujete zbytky z ledničky.

Nejprve si připravte těsto z 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 25 ml vody a špetky soli. Dobrým sluhou bude robot, který těsto, konzistencí podobné lineckému, zpracuje do hladké tužší hmoty. Tu rozprostřete prsty do zapékací mísy tak, aby těsto krylo i okraje, propíchejte vidličkou a upečte v troubě do lehce zlatavé barvy. Vyndejte, nechte chladnout a mezitím si připravte náplň.

Na pánvi zpěňte cibulku, přidejte na plátky nakrájenou střední cuketu, podle libosti maso nebo slaninu, osolte a opepřete a opékejte, až bude cuketa měkká. Navrstvěte na korpus, zasypte tvrdým sýrem nakrájeným na kostičky a zalijte 300 ml smetany (nebo mléka) smíchané se 4 vejci. Upečte v troubě dozlatova a můžete podávat nebo balit do krabiček.

Quiche.
Foto: Freepik. Slaný quiche má jednu velkou výhodu. Dá se jíst teplý i studený a v obou případech bude skvělý.

Lehký těstovinový salát

Zbyly vám od oběda uvařené těstoviny? Nechte je vychladnout, přidejte k nim rajče nakrájené na drobné kostičky, papriku, mozzarellu (nebo jiný oblíbený sýr), kapku olivového oleje, majolku a zakysanou smetanu (v poměru 1 díl majonézy a 3 díly smetany), opepřete, osolte a zamíchejte.

Těstovinový salát.
Foto: Freepik. Zbyly vám od oběda uvařené těstoviny?

Rolky z listového těsta

Listové těsto se vyplatí mít v lednici neustále. Máte tak po ruce základní surovinu pro přípravu rychlého oběda nebo svačiny. Rozválejte ho na cca 2 mm plát, nařežte ho nožem na obdélníky o šířce 5 cm a do každého zabalte hranolek sýra nebo plátek šunky. Pevně stiskněte, ať se rolky při pečení nerozbalí, na plechu je pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky. Po upečení je stačí zabalit a vzít s sebou kamkoliv.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*