Koláč s curdem z krvavých pomerančů podle Mirky van Gils Slavíkové

Mirka van Gils Slavíková a koláč z krvavých pomerančů.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Dnes pro vás máme recept na osvěžující koláč s krvavých pomerančů od světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Krvavé pomeranče svým vybarvením dají koláči ojedinělý vzhled a jejich chuť a vůně je jedinečná.

Mirka van Gils Slavíková

Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.

Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.

Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.

Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.

Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Prohlédněte si Mirčiny videokurzy
Mirka van Gils Slavíková
Koláč z krvavých pomerančů.

Koláč s curdem z krvavých pomerančů

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 koláč
Vytisknout

Suroviny
  

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 g soli
  • 1 žloutek

Orange curd

  • 120 g másla
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 200 g cukru
  • 1 g soli
  • kůra ze 4 krvavých pomerančů, jemně strouhaná
  • 5 žloutků
  • 500 g džusu z krvavých pomerančů

Na ozdobu

  • pomerančové segmenty
  • 10 listů máty
  • 240 g smetany na šlehání
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 dortové želé
  • 200 g vody
  • 50 g ovocného sirupu

Postup
 

  • Do hrnce dáme ¾ pomerančového džusu a máslo a zahříváme. V misce si rozmícháme kukuřičný škrob, cukr, sůl, pomerančovou kůru a žloutky. Do směsi přidáme naběračku teplého džusu a vše vlijeme do hrnce a provaříme. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Curd zhoustne jako pudink.
  • Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Máslo, hnědý cukr, sůl, žloutek a zázvor utřeme a do pěny vmícháme mouku. Těsto rozválíme a vyložíme formu. Vysypeme fazolemi a pečeme na slepo asi 15–20 minut. Po upečení do vychladlého korpusu rozetřeme pomerančový curd.
  • Dortové želé vsypeme do vody se sirupem, rozmícháme a chvilku povaříme. Ozdobíme pomerančovými segmenty a drcenými pistáciemi. A můžeme přizdobit ušlehanou, lehce oslazenou šlehačkou.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils Slavíková

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*