Dort Florida podle Mirky van Gils Slavíkové

Dort Florid a Mirka van Gils Slavíková.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Toulky po retroreceptech nás dnes přivedou na Floridu. Jednoduchý recept na dort Florida od světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové si nemůžete nechat ujít.

Mirka van Gils Slavíková

Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.

Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.

Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.

Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.

Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.

Kupte si její nejnovější knihu
Mirka van Gils Slavíková
Dort Florid.

Dort Florida

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 dort
Vytisknout

Suroviny
  

  • 3 vejce
  • 45 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g oleje
  • 1 g soli
  • 20 g nastrouhané citronové kůry
  • 250 g mléka
  • 36 g vanilkového pudinku na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilka
  • 300 g šlehačky
  • 30 g cukru moučka
  • 300 g meruněk
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g másla

Postup
 

  • Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pevné pěny, pak rychle všleháme olej a přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Nakonec ručně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme do formy o průměru 26 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
  • Vanilku a ⅔ mléka dáme vařit. V misce rozmícháme ⅓ mléka s cukrem a pudinkem. Do vroucího mléka vlijeme rozmíchaný pudink a za neustálého míchání jej provaříme. Necháme vychladnout, přikrytý potravinářskou folií.
  • Vychladlý pudink vyšleháme s máslem. Na pánvi s máslem necháme zkaramelizovat cukr a na karamelu orestujeme meruňky. Mimo sezonu můžeme použít i kompotované meruňky – ty nerestujeme.
  • Šlehačku s cukrem vyšleháme do pevného krému. Na korpus rozložíme meruňky, na něž rozetřeme krém. Celý dort omažeme a ozdobíme šlehačkou a obsypeme praženými mandlovými lupínky.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils Slavíková

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*