Čokoláda – škodí, nebo prospívá zdraví?

Čokoláda – škodí, nebo prospívá zdraví?
Foto: Pixabay

Jedni tvrdí, že jde pomalu o zdravotní zázrak, druzí se jí vyhýbají téměř obloukem. Je to přece sladkost, tak jakápak zdravotní prospěšnost? Pojďte se s námi podívat čokoládě na zoubek.

Snad málokterá potravina byla v historii lidstva tak podrobně zkoumána jako čokoláda. A všichni vědci se shodli na stejném závěru: čokoláda je superpotravina. Jen je potřeba konzumovat tu hořkou, s obsahem kakaa 75 až 99 %, a nesníst jí denně víc než 5 kostiček. Oproti tomu mléčné čokolády (nebo snad bílá) jsou opravdu pochutinou, o jejímž větším pozitivním dopadu na zdraví nelze příliš hovořit.

Hořká čokoláda obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, vlákninu, železo, hořčík, fosfor, draslík nebo flavonoidy, které chrání buňky před působením volných radikálů a přispívají k udržení dobré imunity. A co přesně můžete od hořké čokolády čekat?

Pomáhá v boji proti stárnutí pleti

Minerály obsažené v hořké čokoládě mají pozitivní vliv na pokožku. Flavonoidy jsou navíc velmi účinné antioxidanty, které zlepšují pružnost kůže a chrání ji před UV zářením.

Zlepšuje paměť

Po pozření kostičky čokolády se vám samozřejmě zázračně nezlepší paměť, ale při každodenním užívání je vliv flavonoidů na mozek prokazatelný. Zvyšuje jeho neuroplasticitu, což paměť pozitivně ovlivňuje.

Zlepšuje náladu

Náladu nám zvedne kdeco. Ale hořká čokoláda na to má vědecké razítko. Její konzumace zvyšuje hladinu endorfinů, kterým se říká hormony štěstí, a zároveň podporuje tvorbu anandamidu, laicky označovaného jako hormon blaženosti. Ve výsledku stačí pár kostiček, aby se člověku zvedla nálada a zmizel splín.

Zlepšuje funkci srdce a snižuje špatný cholesterol

Hořká čokoláda nemalou měrou přispívá k pružnosti tepen, zároveň pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, zatímco ten dobrý pomáhá zvyšovat. Bylo potvrzeno, že lidé, kteří každý den snědí pár kostiček hořké čokolády, mají nižší riziko vzniku mozkové mrtvice.

Podporuje správnou funkci střev

Hořká čokoláda obsahuje relativně dost vlákniny, ve 100 g o 4 gramy víc než poctivý celozrnný chléb. A jak je známo, vláknina zlepšuje trávení a má naprosto zásadní vliv na správnou funkci střev. Myslíme, že je nejvyšší čas si pro pár kostiček čokolády doběhnout.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, lechocolat.cz

Další články z této rubriky

Za co nám ledviny (ne)poděkujígutentor-overlay

Za co nám ledviny (ne)poděkují

Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace.
Doba plastovágutentor-overlay

Doba plastová

Pojďme si v čase, kdy se tak brojí proti plastům, brčka jsou skleněná a lžičky bambusové, podívat na to, jak…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*