Brownies Rocher podle Josefa Maršálka

Brownies Rocher.
Foto: Josef Maršálek.

Snadný recept na čokoládový moučník Brownies od věhlasného cukráře Josefa Maršálka. Dezert je na povrchu křupavý a uvnitř krásně vláčný. Vynikající je v kombinaci se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Brownies Rocher.

Brownies Rocher

Josef Maršálek
Vytisknout

Suroviny
  

  • 5 vajec
  • 400 g hnědého třtinového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 100 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 g skořice
  • 5 g soli
  • 5 g prášku do pečiva

Poleva

  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g olivového oleje
  • 200 g najemno nasekaných arašídů

Postup
 

  • Z poloviny cukru a bílků ušleháme pevný sníh. Mezitím rozpustíme máslo s čokoládou ve vodní lázni, přidáme zbylý cukr a žloutky, poté polovinu sněhu, všechny zbylé ingredience a nakonec zlehka zbylý sníh.
  • Upečeme rozetřené na plechu vyloženém pečicím papírem při 160 °C asi 25–30 minut. Necháme částečně vychladnout a poté potřeme polevou, kterou jsme připravili rozpuštěním všech ingrediencí ve vodní lázni.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Další články z této rubriky

Žemlovka jako od babičkygutentor-overlay

Žemlovka jako od babičky

Někteří toto jídlo milují, jiní jej nenávidějí. U té druhé části, která nemá žemlovku ráda, určitě tato antipatie pochází ze…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*