Vánoční čas v různých zemích Evropy

Vánoční čas v různých zemích Evropy
Foto: Pixabay

Napadlo vás někdy, že byste mohli dostat vánoční nadílku několikrát? Tedy za předpokladu, že byste se, a v některých dnech hodně rychle, přemisťovali. Pojďte se s námi podívat, kdo naděluje v některých evropských zemích a kdy se tam dárky rozbalují.

Štědrý den

Pokud byste skutečně chtěli vyrazit na cestu po Evropě a z vánočních dárků toho vytěžit co nejvíc, začněte v Polsku a Maďarsku. V obou zemích je zvykem rozdávat dárky ještě před večeří. Zatímco v Maďarsku naděluje Jézuska a Angyal (Jéžíšek s Andělem), v Polsku, podle toho, kde konkrétně byste se nacházeli, vás může obdarovat Święty Mikołaj, Gwiazdor, Gwiazdka, Aniołek nebo Dzieciątko – tedy svatý Mikuláš, Hvězdář, Hvězdička, Andílek nebo Dětátko (Ježíšek).

Ze střední Evropy zamiřte do severských zemí. V Norsku, Švédsku, Dánsku, Grónsku i Finsku je totiž stejně jako u nás zvykem rozbalovat dárky 24. prosince. Obdarují vás norský a švédský Vánoční skřítek (Julenissen a Jultomten), dánský a grónský Vánoční muž (Julemand, kterému v Dánsku pomáhají skřítci, a Juulimaaq) a finská Vánoční koza (Joulupukki) – postava v kozlí kůži, která má k ruce elfy.

Dánský Julemand
Foto: Wikimedia Commons – Bakken/PR, CC BY 3.0. V Dánsku vás obdaruje Julemand, kterému pomáhají skřítci.

Nezapomeňte ani na Německo: na severu vám nadělí starý dědeček Weinachtsmann a na jihu Jezulátko (Christkind). To vás obdaruje ve stejnou dobu i ve Švýcarsku a Rakousku.

Jak pokročí noc, vezměte to na jih. Ve Francii na vás už bude čekat nadílka od Otce Vánoc (Père Noël), který dárky rozdává do vyčištěných bot, ke krbu nebo komínu. Kdyby tam náhodou dárky ještě nebyly, počkejte do druhého dne – závisí na tom, kde přesně ve Francii se octnete. Zatím můžete stihnout Portugalsko, kde se dárky, které rovněž nadělil Otec Vánoc (zde mu ovšem říkají Pai Natal), rozbalují přesně o půlnoci z 24. na 25. prosince. A nezapomeňte na sever Itálie, kam dárky nosí 24. prosince večer nebo 25. prosince ráno Táta Vánoc (Babbo Natale) nebo v některých oblastech Ježíšek (Gesú bambino). Do Itálie se ovšem budete ještě vracet!

Boží hod vánoční

Na Boží hod vás čeká velké cestování. Budete muset stihnout osm zemí! Nejvhodnější pro vás bude začít v Chorvatsku, kde dárky, které přinesl Děd Vánoc (Djed Božićnjak), čekají už od Štědrého večera, ale rozbalit se smí až na Boží hod. Nejblíž to poté budete mít do Rumunska, kde si vyzvednete překvapení od Vánočního dědečka (Mos Craciun). V Nizozemí vás překvapí nadílka od Vánočního muže (Kerstman) a v Lucembursku od Ježíška, kterému zde ovšem říkají Kristkind. Odtamtud je to už jen coby kamenem dohodil do Velké Británie, kde dárky do punčoch na krbu ukrývá Otec Vánoc (Father Christmas), a do Irska, kde vás potěší dary od Taťky Vánoc (Daidí na Nollag).

Dárek v punčoše.
Foto: Pixabay. Ve Velké Británii ukrývá dárky do punčoch na krbu Otec Vánoc.

Trochu problematičtější je Španělsko. Z Francie importovaný Táta Vánoc (Papá Noel) totiž dovolí rozbalit dárky až po večeři, která se koná až po 22. hodině. V této zemi nesmíte ovšem vynechat ani Baskicko s dary od starého muže jménem Olentzero a Katalánsko, kde dary přináší dřevěný špalek (Tió de Nadal).

Putování v ten den zakončete na Islandu, kde si chvilku odpočinete a kam se budete po téměř dva týdny každý den vracet. Tam totiž naděluje třináct vánočních mužíků Jólasveinar, a to po dobu třinácti dnů od 25. prosince – každý den vždy jeden dárek do punčochy za oknem od jednoho mužíka.

Od Silvestra do 7. ledna

Počínaje Silvestrem se nezastavíte. Musíte stihnout Srbsko, Slovinsko, Ukrajinu a Rusko, kam někdy mezi Silvestrem a 7. lednem (někdy ovšem také již na Nový rok a někde až na Tři krále) přináší dárky Děda Mráz.

Děda Mráz.
Foto: Wikimedia Commons. Musíte stihnout Srbsko, Slovinsko, Ukrajinu a Rusko, kam přináší dárky Děda Mráz.

Na Nový rok ovšem určitě zavítejte do Řecka a Makedonie – obdaruje vás řecký svatý Basilej (Agios Basilis) a makedonský Děda Mráz.

Na Tři krále, tedy 6. ledna, vyrazte do Bulharska pro dárky od dědy Koledy a vraťte se do Itálie – tam totiž tou dobou narazíte na čarodějnici Befanu.

Nevím jak na vás, ale na mě je toho cestování až moc. A tak raději zůstanu doma, kde v klidu 24. prosince povečeřím a zatím mi otevřeným oknem nadělí dárky Ježíšek. Stejně jako našim sousedům Slovákům Ježiško.

Další články z této rubriky

Topiary – strom štěstígutentor-overlay

Topiary – strom štěstí

Od miniaturních „stromků štěstí“ až po velké instalace, topiary dodávají kouzlo a styl, obohacující jakýkoliv prostor.
Tajemství a magie cesmínygutentor-overlay

Tajemství a magie cesmíny

Přineste do svého domova kousek magie pomocí cesmíny. Slouží jako ochranný talisman a přináší vánoční duch. Vše o historii, magii…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*