Neumím péct. No a co?

Hrníček s kávou a na talířku cukroví - hvězdičky.
Foto: Pixabay

Předvánoční čas je jako stvořen pro kladení si otázek a přemítání. Já poslední dny přemýšlím o tom, jestli uměla Catwoman péct vánoční cukroví stejně dobře jako skákat po střechách, jestli Barbie někdy nějaké dokonalé cukroví snědla a proč jsem nezdědila po předcích jejich dovednosti ve stejně hojné míře jako to, co nepřijímám s úplným nadšením. Dědeček byl pekař. Maminka peče skvěle. Mám po nich výrazný nos, velkorysou povahu a kila navíc, ale péct jsem se nenaučila.

Ne že bych to nezkoušela. Zkouším to pořád. Ale jestli cvik dělá mistra, já jsem výjimka potvrzující pravidlo.

Na drobné cukroví nemám trpělivost, takže celý rok vystačím s koláčem na plech nebo štrúdlem nebo bábovkou. A pak v závěru roku vyměknu jako nastrouhané máslo a znovu a znovu, třicet let, zkouším péct vánoční cukroví. Těsta jsou vláčná a vypadají naprosto ukázkově. S výtvory na plechu před vložením do trouby je to, efemérně řečeno, trošku horší. A to, co z trouby vytáhnu, je pokaždé velkým překvapením. Buď se to sype nebo je to roztečené nebo to vypadá docela dobře, ale první sousto vám uvízne v krku jako písek a nejde to posunout nahoru ani dolů.

Já prostě obdivuji lidi, kteří dokáží dělat stejné věci stejným způsobem a dosáhnout stejného výsledku. Kus za kusem, rohlíček za rohlíčkem, košíček za košíčkem.

Mít v továrně zaměstnance jako já, Ford by rozhodně s pásovou výrobou neprorazil. Každé auto by vypadalo jinak.

Neumím napsat dva dopisy stejně, neumím ustlat dvě postele vedle sebe stejně a neumím uhníst z těsta dva stejné preclíky. Nedělám ani stejná tempa při plavání, více méně všechno, co udělám, je originál. Jsem divná? Neukázněná? Nesystematická? Možná. No a co? Aspoň se mnou není nuda. Nikdo, ani já sama, neví, co bude další chvíli následovat. Jednou píšu blog večer, podruhé ráno, pak tři dny nic. Ano, zuby si čistím denně, ale mám tři kartáčky, dvě pasty a začínám pokaždé na jiné straně.

Co mi však rozhodně nechybí, je odhodlání. Proto to zkouším s vánočním cukrovím pořád znovu a znovu. Nedokážu zopakovat úspěch ani neúspěch. Navíc mám velký problém s vážením čekoholiv, hlavně sebe, tudíž beru doporučenou váhu na lehkou váhu. Přiměřeně, to je moje nejoblíbenější množství pro každou ingredienci. Když se mi kdysi podařilo získat se svou vánočkou nějaké veřejné ocenění, vypadalo to se mnou nadějně. Co jsem do ní dala, to jsem si už ale nikdy nevzpomněla, a od té doby peču každý rok úplně jinou vánočku. Jednou to třeba zase vyjde a upeču královnu všech vánoček. Jestli to bude letos nebo za deset let, na tom zase tak nezáleží. Protože vím, že to umím, že můžu uspět prakticky v čemkoliv, co si zamanu. Jen o to neusiluju.

Až to bude důležité, tak to zase přijde. Stejně jako plech vanilkových rohlíčků, které budou úžasně chutnat i úžasně vypadat. Do té doby si budeme pochutnávat na vanilkových placičkách, válečcích, obřích rohlících i malých suchých drobinkách s vanilkovou příchutí. Hlavní je každé sousto dusivého cukroví z dílny Úžasné Báry pořádně zapít, ideálně alkoholem, a Vánoce budou jako z prdu kulička. Prostě úžasné.

Vaše Bára

Zdroj: redakce – Barbora Janečková (autorské dílo)

Další články z této rubriky

Romeo a tři Julie I.gutentor-overlay

Romeo a tři Julie I.

Velikonoční svátky trávím letos mimo domov. Žádný jarní úklid, pečení, vaření, zdobení, obsluha koledníků. Odjíždím s Jarda Tour do Itálie.…
Zachraňte Úžasnou Báru VI.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru VI.

Po čem se mi bude stýskat po odjezdu z Prahy? Po přehršli možností, kam jít, co vidět a co zažít.…
Zachraňte Úžasnou Báru V.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru V.

Smetana, nebo Dvořák? Pro mě vždycky Antonín Dvořák. Vždycky. Ale musím říct, že v průběhu svého pražského macerování v kultuře…
Zachraňte Úžasnou Báru IV.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru IV.

Tak jsem se dnes chystala do divadla, které je na programu až zítra. Naštěstí jsem to zjistila včas, když jsem…
Zachraňte Úžasnou Báru III.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru III.

To si tak sedíte ve žlutém ušáku ve své dočasné laskavé pražské rezidenci, pracujete a za oknem najednou stíhačky. Napřed…
Zachraňte Úžasnou Báru II.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru II.

Když přijedete z malého města do velkoměsta, počet pošuků na metr čtvereční se výrazně zvýší. Jsem stále ve střehu.
Zachraňte Úžasnou Báru I.gutentor-overlay

Zachraňte Úžasnou Báru I.

Stačí pár šedých zimních měsíců bez většího povyražení a slunečního svitu a cítím, že uvadám. Jak vtipně poznamenala moje dcera,…
Emerencie a ty druhégutentor-overlay

Emerencie a ty druhé

Miluju procházky po starých hřbitovech a zkoumání jmen na náhrobcích. Zajímavé je, že žili byli pořád jen Josefové, Františci, Janové…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*