Znáte recept a příběh obráceného koláče Tarte Tatin? Tento dezert pochází z Francie a je znám po celém světě. Příprava je velmi jednoduchá a máte jej hotový za chvilku.
Tarte Tatin je obrácený koláč, který je ve francouzštině znám jako La tarte des Demoiselles Tatin (Koláč sester Tatinových). Jeho jméno se vztahuje ke svobodným sestrám Stephanie a Caroline, které na začátku minulého století vlastnily v městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loiry hotel.
Přečtěte si také:
- Přivýdělky v důchodu: Šikovní čeští senioři si můžou vydělat i desetitisíce. Většina nemá zájem
- Odhalujeme nejlepší účesy pro ženy s krátkými vlasy a tlustým obličejem: Stupňovitý bob nebo mikádo do patky zakryjí v roce 2025 kila navíc
- Do ČR míří další konkurent pro Pepco a Action. Sortiment zaujme seniory
Když byl tento hotel během jedné lovecké sezóny plný hostů, nechala omylem Stephanie jablkovou náplň dlouho na plotně a ta jí zkaramelizovala dřív, než si Stephanie uvědomila, že zapomněla na těsto. Jakmile si to uvědomila, narychlo těsto přidala. Tak vznikl světoznámý koláč, který se obvykle podává s francouzským calvados nebo cidrem.


Jablečný Tart Tatin
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 2 kg jablek
- 150 g cukru
- 50 g másla
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 35 g studené vody
- 2 g soli
Postup
- Z mouky, másla a soli vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a rychle vypracujeme v těsto.
- Z cukru a másla uděláme na pánvi karamel.
- Půlky jablek "na stojáka" vtěstnáme do pánve na karamel, překryjeme rozváleným těstem a probodneme nožem.
- Pečeme při 185 °C dozlatova asi hodinu.
- Poté necháme 10 minut odstát, následně opatrně slijeme přebytečný sirup a obrátíme na talíř.
Poznámky
Zdroj: Redakce – Justýna Malásková, se svolením Josefa Maršálka





Buďte první kdo přidá komentář