Velký test 10 másel: Bodovalo Milko Bio, zklamala Madeta i italský prémiový výrobek

V testu 10 másel došlo k zajímavým i zcela očekávaným zjištěním. Foto: Arecenze.cz, se svolením

Máslo je základ každé kuchyně. Ale není máslo jako máslo. Jaké je opravdu kvalitní a které vůbec nestojí za to? Odpověď na tuto otázku přinesl velký redakční test serveru Arecenze.cz. Otestováno bylo 10 másel z běžně dostupných obchodů. A výsledek? Dost překvapí. Biokvalita od Milko šokovala i odborníky. Tradiční značky jako Madeta nebo italské prémiové máslo Burro v testu naopak vyhořely.

Máslo Milko Bio porazilo konkurenci na celé čáře

První test probíhal za dvou různých podmínek – při pokojové teplotě a po vyndání z lednice. Hodnotitelé porovnávali strukturu másla, chuť a roztíratelnost na čerstvém chlebu. A právě v tomto testu dopadlo nejlépe Milko Bio máslo 82 %. Porotu zaujala především jemná, smetanová chuť s vynikající konzistencí za studena. Na druhém místě skončilo Tatra Farmářské máslo 84 %. Bylo méně chuťově výrazné, ale stále velmi lahodné.

Máslo není jen základní kuchyňskou surovinou, ale i vyhledávanou pochutinou.
Foto: Lucie Sobotová, se svolením

Madeta nebo předražené Parmareggio? Propadák!

Velkým zklamáním se stalo Madeta Jihočeské máslo 82 %. Chuťově působilo dost tukově a tuze. Roztíratelnost nebyla na vysoké úrovni a chyběla charakteristická mléčná chuť. Opravdovým překvapením bylo italské máslo Parmareggio Burro 83 %. I když vzhledem k ceně působí prémiově, chuťově působilo mdle, bez chuti a navíc s nadbytečným sýrovým aroma.

Máslo není jen o ceně, rozhoduje chuť a textura

Jak upozorňuje redakce webu Arecenze.cz, dražší máslo neznamená automaticky chutnější máslo. Kvalita másla se totiž odvíjí od struktury tuku, způsobu výroby a také dle toho, jak je máslo fermentováno. Fermentované máslo je to, které dává evropským značkám jejich bohatou chuť. Máslo z Evropy musí mít alespoň 82 % tuku, a to je ten rozdíl, který v kuchyni opravdu poznáte.

Rozdíl v barvě a konzistenci byl mezi jednotlivými másly významý. Foto: Arecenze.cz, se svolením

Výborná másla i za hranicemi

Máslo dokáže zaujmout kuchaře i porotce z mezinárodních soutěží. Nejlepším máslem světa bylo zvoleno nesolené fermentované máslo značky Vermont Creamery, které je vyráběno v USA. Úspěchy ale slaví i evropské značky. Ve Francii či Dánsku patří máslo k národním chloubám a jejich výrobky pravidelně bodují na prestižních soutěžích. Typickým příkladem je tradiční francouzské AOP máslo z oblasti Charentes-Poitou, které se pyšní chráněným označením původu a je ceněné pro svou jemnou chuť i krémovou konzistenci.

Zdroje:
Autorský text Kristýny Kohoutové
Autorské texty o máslech na arecenze.cz – se svolením
https://www.arecenze.cz/clanky/test-10-masel-2025
https://www.foodandwine.com/american-vs-european-butter-11711470
https://www.allrecipes.com/martha-stewart-favorite-butter-brand-11721034

1 Comment

  1. Dobrý den,zamenujete pojmy chuť a vůně. Chuť je hodnocena jiným smyslovým orgánem než vůně, která je hodnocena čichem. Tuhost (konzistenci) určitě nebudeme hodnotit organolepticky – chutí , ale senzoricky.
    Budete-li v budoucnu zveřejňovat čl s podobnou tématikou, doporučuji odbornou korekci.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.