Go Back
Mazanec podle Josefa Maršálka.

Mazanec s bílým vínem, mandlemi a čokoládou

Josef Maršálek
Porcí 1 mazanec

Suroviny
  

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 275 g bílého polosuchého vína
  • 100 g másla
  • 5 g soli
  • 2 žloutky
  • 75 g rozinek (můžeme předem namočit do stejného vína)
  • 75 g hořké čokolády
  • 20 g čerstvého droždí
  • kůra z 1 citronu

Citronová poleva

  • 100 g cukru moučky
  • 25 g citronové šťávy

Na dokončení

  • 1 vejce
  • 20 g mandlí

Postup
 

  • Do mouky dáme droždí, cukr, vanilkový cukr, kůru a sůl, přidáme bílé víno, žloutky a kůru z citronu a vymícháme těsto. Teprve poté přidáme kousky másla a hněteme dohladka.
  • Přidáme kousky nakrájené hořké čokolády a rozinky a krátce zamícháme. Necháme přikryté dobře nakynout, klidně i 1–2 hodiny.
  • Poté rozdělíme na 6 dílů a vyválíme v prameny. Rozdělíme na 2 prameny po třech a spleteme cop; smotáme dohromady do tvaru koule a necháme na plechu s papírem vykynout.
    Postup přípravy mazance.
  • Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
  • Pečeme asi 50 minut na horkovzduch při 160 °C – zkusíme špejlí.
  • Ještě vlažný mazanec polejeme polevou umíchanou z cukru a šťávy a dozdobíme čokoládovými vajíčky, popřípadě sušenými květy.
  • Krájíme vychladlé a servírujeme s máslem a samozřejmě s dobře vychlazeným bílým vínem!

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.
Vytisknout