Do mouky dáme droždí, cukr, vanilkový cukr, kůru a sůl, přidáme bílé víno, žloutky a kůru z citronu a vymícháme těsto. Teprve poté přidáme kousky másla a hněteme dohladka.
Přidáme kousky nakrájené hořké čokolády a rozinky a krátce zamícháme. Necháme přikryté dobře nakynout, klidně i 1–2 hodiny.
Poté rozdělíme na 6 dílů a vyválíme v prameny. Rozdělíme na 2 prameny po třech a spleteme cop; smotáme dohromady do tvaru koule a necháme na plechu s papírem vykynout.
Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme asi 50 minut na horkovzduch při 160 °C – zkusíme špejlí.
Ještě vlažný mazanec polejeme polevou umíchanou z cukru a šťávy a dozdobíme čokoládovými vajíčky, popřípadě sušenými květy.
Krájíme vychladlé a servírujeme s máslem a samozřejmě s dobře vychlazeným bílým vínem!