Go Back
Žemlovka

Žemlovka

Roman Vaněk
Porcí 4 porce
Celková doba 1 hr 30 mins

Suroviny
  

  • 1 veka nebo odpovídající množství rohlíků
  • 3 vejce
  • 90 g másla + na vymazání
  • 750 ml mléka
  • 300 g krupicového cukru
  • 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 lžička mleté skořice

Na nádivku

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 30 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • tuzemák

Postup
 

  • Rozinky probereme a namočíme do tuzemáku, kde je necháme nejlépe přes noc.
  • Na nádivku utřeme v míse tvaroh, máslo a žloutky, k nimž přidáme vanilkový cukr. Rozinky scedíme, ale tuzemák uchováme pro následné použití. Scezené rozinky vmícháme do nádivky.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C. Veku či rohlíky nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Necháme rozehřát máslo a zatím ušleháme mléko se žloutky a 60 g cukru. Přidáme rozehřáté máslo a opět šleháme. Do takto vzniklé směsi namáčíme plátky pečiva, které necháme nasáknout, a následně je klademe na dno vymazaného pekáče. Na vrstvu pečiva naneseme strouhaná jablka, která zasypeme skořicí a 60 g cukru, a opět poklademe nasáknutým pečivem. Na ně rovnoměrně naneseme tvarohovou nádivku a zakončíme opět navlhčeným pečivem, které pokapeme tuzemákem, který jsme scedili z rozinek. Pečeme 30 minut.
  • Z bílků a zbylého cukru si připravíme sníh, kterým po dopečení žemlovku potřeme a celé necháme zapéct po dobu zhruba 10 minut na 190 °C – dokud sníh nezezlátne.

Poznámky

Foto: Pixabay
Vytisknout