Nejdříve si připravíme matcha čaj
Do misky nasypeme 2 g tohoto čaje v prášku, přidáme 200 ml teplé vody (70–80 °C) a pomocí speciální metličky prášek důkladně rozmícháme.
Do čaje přidáme mandlový likér a opět řádně promícháme.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s krupicovým cukrem v misce vyšleháme do světlé pěny a poté přidáme mascarpone, které s touto pěnou opatrně utřeme.
Z bílků, do nichž přidáme trochu moučkového cukru, vyšleháme v jiné nádobě tuhý sníh, který následně přimícháme do žloutkové hmoty.
Hmotu si rozdělíme na větší a menší část. Do té menší vsypeme trochu matcha prášku a důkladně opatrně promícháme, krém tak získá světle zelenou barvu.
Piškoty překrojíme na půlky nebo na menší části, aby se nám vešly do pohárků.
Pokud chceme přidávat i ovoce, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Máme-li ovoce velké, tak si ho nakrájíme na kousky.
Do skleniček vrstvíme vždy jednu vrstvu piškotů, které namáčíme oboustranně do matcha čaje – namočení musí být rychlé, aby se piškoty v čaji nerozpadly.
Na tuto vrstvu dáme vrstvičku světlého krému a na něj ještě další vrstvičku krému zeleného.
Pokud do pohárů přidáváme ovoce, další vrstvu vytvoříme z něj.
Následuje opět vrstvička s namočenými piškoty a končíme vrstvičkou světlého krému, který už jen pro ozdobu posypeme práškem matcha čaje.
Pohárky s tiramisu dáme alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním je můžeme ještě ozdobit ovocem.