Go Back

Tiramisu matcha v pohárcích

Justýna Malásková
Porcí 3 porce

Pomůcky

  • 3 širší skleněné pohárky o obsahu alespoň ¼ litru

Suroviny
  

  • 3 g matcha čaje + trochu na závěrečné ozdobení
  • 200 ml horké vody
  • 20 ml mandlového likéru (Amaretto)
  • 3 celá čerstvá vejce
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 čajová lžička moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 100 g dlouhých cukrářských piškotů
  • ovoce na ozdobení – jahody, maliny, borůvky (nemusí být)

Postup
 

  • Nejdříve si připravíme matcha čaj
  • Do misky nasypeme 2 g tohoto čaje v prášku, přidáme 200 ml teplé vody (70–80 °C) a pomocí speciální metličky prášek důkladně rozmícháme.
  • Do čaje přidáme mandlový likér a opět řádně promícháme.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s krupicovým cukrem v misce vyšleháme do světlé pěny a poté přidáme mascarpone, které s touto pěnou opatrně utřeme.
  • Z bílků, do nichž přidáme trochu moučkového cukru, vyšleháme v jiné nádobě tuhý sníh, který následně přimícháme do žloutkové hmoty.
  • Hmotu si rozdělíme na větší a menší část. Do té menší vsypeme trochu matcha prášku a důkladně opatrně promícháme, krém tak získá světle zelenou barvu.
  • Piškoty překrojíme na půlky nebo na menší části, aby se nám vešly do pohárků.
  • Pokud chceme přidávat i ovoce, důkladně je omyjeme a necháme okapat. Máme-li ovoce velké, tak si ho nakrájíme na kousky.
  • Do skleniček vrstvíme vždy jednu vrstvu piškotů, které namáčíme oboustranně do matcha čaje – namočení musí být rychlé, aby se piškoty v čaji nerozpadly.
  • Na tuto vrstvu dáme vrstvičku světlého krému a na něj ještě další vrstvičku krému zeleného.
  • Pokud do pohárů přidáváme ovoce, další vrstvu vytvoříme z něj.
  • Následuje opět vrstvička s namočenými piškoty a končíme vrstvičkou světlého krému, který už jen pro ozdobu posypeme práškem matcha čaje.
  • Pohárky s tiramisu dáme alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním je můžeme ještě ozdobit ovocem.
Vytisknout