Go Back

Žluté dortíčky

Olga Skálová

Suroviny
  

Těsto:

  • 30 dkg másla
  • 45 dkg hladké mouky
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg mletých vlašských ořechů

Krém:

  • ¼ kg másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 8 dkg cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr

Poleva:

  • 3 žloutky
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu (nemusí být)

Na ozdobení:

  • krásné půlky vlašských ořechů

Postup
 

Těsto:

  • Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto.
  • Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka, čtverečky nebo obdélníčky.
  • Vykrájené tvary opatrně přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Upečeme v troubě na 220 °C – asi 15 minut.

Krém:

  • Smícháme máslo s dvěma lžícemi moučkového cukru a třeme do hladké hmoty.
  • V páře ušleháme 2 celá vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem až do ztuhnutí.
  • Po úplném vychladnutí hmoty do ní vmícháme utřené máslo s cukrem.
  • Krémem slepujeme upečená kolečka.

Poleva:

  • Žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme.
  • Nakonec můžeme přidat trochu rumu.
  • Polevou potřeme slepené dortíčky a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.

Poznámky

Upozornění:
Je toho hodně, pokud pečete v menším rozsahu je dobré použít poloviční nebo třetinovou dávku.
Vytisknout