Go Back
Úly.

Úly

Justýna Malásková
Celková doba 40 mins

Suroviny
  

Těsto

  • 200 g ořechů
  • 210 g cukru
  • 1 celé vejce

První náplň

  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • trochu silné černé kávy

Druhá náplň

  • 350 g dobré bílé čokolády
  • vanilkový lusk nebo trošku vanilkové pasty
  • 100 g 40% smetany

Postup
 

  • Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne.
  • Druhý den vytvarujeme z těsta kuličky. Každou kuličku vmáčkneme do formičky na vosí hnízda a uprostřed uděláme důlek.
    Formování úlů.
  • Do dalšího dne necháme úly uschnout na plechu a teprve následující den plníme.

První náplň

  • Všechny ingredience důkladně promícháme a ihned plníme.

Druhá náplň

  • Zahřejeme smetanu a povaříme v ní vanilkový lusk nebo přidáme trošku vanilkové pasty.
  • Necháme zchladnout na teplotu kolem 35 °C a vlijeme do rozpuštěné bílé čokolády o teplotě do 40 °C.
  • Tyčovým mixérem šleháme, až nám vznikne lesklý kompaktní krém. Můžeme hned plnit do úlů.

Závěr

  • Náplň v úlech zavřeme buď dopředu upečeným lineckým kolečkem nebo piškotem.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Aby se nám těsto do formičky nelepilo, můžeme formičku vždy vysypat moučkovým cukrem anebo kuličku v moučkovém cukru obalit, než ji vložíme do formičky. Formování úlů.
  2. Pokud máme rádi čokoládu, můžeme ještě špičku úlu namočit do čokolády.

Foto: Justýna Malásková
Vytisknout