Go Back
Linecká kolečka

Linecká kolečka

Justýna Malásková
Porcí 2 plechy slepených lineckých koleček (tj. 4 plechy před slepením)

Suroviny
  

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra z půlky citronu
  • marmeláda (rybízová, višňová, kyselejší meruňková) na slepování koleček

Postup
 

  • Máslo by mělo mít pokojovou teploty, aby se dobře spojilo s cukrem a vajíčkem. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, mouku přidáváme až jako poslední. Až se vše spojí, přestáváme s těstem pracovat, aby se nespařilo.
  • Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne. Těsto vyválíme na sílu cca 3 mm. Můžeme podsypat hladkou moukou, aby se nám nelepilo. Když je těsto chladnější, lépe se s ním pracuje. Vypichujeme kolečka. Polovinu koleček vypichujeme i s menším kolečkem uprostřed. Na plechu s pečicím papírem pečeme asi 8–10 minut při 180 °C (dokud nezačne při okrajích trošku zlátnout).
  • Kolečka necháme vychladnout na plechu, trošku nám tím „dojdou“.
  • Po vychladnutí slepujeme marmeládou, vždy jedno plné kolečko s kolečkem s vykrojeným otvorem.
  • Linecké je dobré, když má čas se alespoň 10 dní uležet.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Kolečka se nám budou dobře slepovat, pokud si marmeládu dáme do pevného igelitového nebo zdobicího sáčku.
  2. Aby v otvoru vrchního kolečka zůstala marmeláda krásně červená, plnicím sáčkem po pocukrování přidáme ještě trošku marmelády přímo do otvoru. Linecká kolečka

Foto: Justýna Malásková
Vytisknout