Go Back
Osolte, okořeňte oblíbeným kořením, otočte a i druhou stranu osolte a okořeňte.

Talířové kuře

Celková doba 1 hr

Pomůcky

  • Velký starý keramický talíř (nebo ohnivzdorná či keramická mísa), který už nikdy nebudete chtít používat k jinému účelu. (Tohle obzvlášť zdůrazním: dokonale umýt talíř, který použijete k tomuto receptu, je téměř nemožné, proto doporučuji vyhradit si na tento recept jeden ze starých talířů, o němž budete vědět, že na něm vždy děláte kuře. A věřte mi, že pokud tento recept vyzkoušíte, budete jej chtít opakovat, takže talíř rozhodně dojde svému uplatnění.)

Suroviny
  

  • kuřecí čtvrtky (stehna nebo i prsa s kůží) v počtu odpovídajícím potřebnému počtu porcí
  • sůl
  • koření, které máte rádi

Postup
 

  • Jednotlivé porce kuřete omyjte (není potřeba vysušovat) a položte na talíř spodní částí nahoru. Osolte, okořeňte oblíbeným kořením, otočte a i druhou stranu osolte a okořeňte. Při kořenění však dávejte pozor: v místech, kde budete mít koření příliš, se může připalovat. Kořeňte proto rovnoměrně. Moje oblíbená kombinace je dospodu sůl a kari, nahoru jen směs na pečené kuře. Moje dcera zase používá na obě strany provensálské koření. Pokud plánujete výraznější přílohu, můžete klidně jenom osolit.
  • Talíř s kuřetem dejte do trouby a zapněte na 250 stupňů, u plynové trouby na plný výkon. Při prvním pečení doporučuji chodit kontrolovat, kuře by mělo být hotové zhruba za hodinu, nicméně vaše trouba může péct jinak. Kuře nepodlévejte – naprosto mu stačí ta troška vody, která se k němu dostala při omývání.
  • Po dopečení můžete ihned servírovat se zeleninovým salátem, bramborovou kaší či s hranolky a tatarkou nebo kečupem. Počítejte však s tím, že z tohoto kuřete není příliš šťávy, takže pokud chcete servírovat s bramborami, rozehřejte si bokem máslo, ať je máte čím omastit.

Poznámky

Foto: Pixabay.
Vytisknout