Go Back

Jehněčí pečeně s jarní cibulkou

Pavla Momčilová
Porcí 4 osoby
Celková doba 1 hr 45 mins

Pomůcky

  • 1 plastový fóliový sáček na pečenímasa (např. Alufix, Brathulle apod.)

Suroviny
  

  • 600 g čerstvého jehněčího masa z kýty nebo krku

Marináda:

  • šťáva z citrónu
  • špetka mletého pepře
  • 20 ml olivového oleje
  • 10 mladých cibulek s natí – nebo svazek přezimované cibule „sečky“ ze zahrádky
  • 30 g čerstvého másla
  • sůl
  • 3 lžičky zakysané smetany
  • 4 lžíce krájené pažitky nebo mladé cibulové natě 

Postup
 

  • Odblaněné maso omyjte, osušte, potřete marinádou a nechte v zakryté nádobě v chladnu ½ hodiny.
  • Marinované maso osolte, dejte i s marinádou do fóliového sáčku na pečení, v něm obložte očištěnou a nakrájenou cibulkou a kousky másla a přidejte 3 lžíce vody. Sáček uzavřete sponou a podle návodu na několika místech propíchejte.
  • Na plechu nebo pekáčku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut dozlatova a do měkka. Nemáte-li sáček na pečení, pak pečte maso v pekáčku,ale nezapomeňte jej občas podlévat horkou vodou.
  • Po vynětí z trouby nechte chvíli táhnout, pak sáček shora rozstřihněte, maso nakrájejte na plátky.
  • Na míse podlijte vypečenou šťávou s cibulkou a ozdobte smetanou a pažitkou.
  • Podávejte s karlovarským knedlíkem nebo s jarní bylinkovou nádivkou pečenou zvlášť.

Poznámky

Příprava 15 minut, marinování 30 minut, pečení 60 minut.
Tip:
Maso můžete péci i jinak:       
Můžete také použít pečení ve vakuu – sous-vide, ale jehněčí mladé maso je pak více měkké než pečené ve fólii nebo tradičně v troubě. 
 
Vytisknout