Go Back
Tradiční masopustní koblihy bez cholesterolu

Tradiční masopustní koblihy bez cholesterolu

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 450 g pšeničné mouky polohrubé
  • 100 g kukuřičné mouky hladké
  • 150 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, dá jen 100 g sójové mouky a 2 žloutky)
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 40 g cukru
  • 1 tableta celaskonu
  • asi 350 ml vody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry BIO
  • 3 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení
  • meruňkový džem
  • cukr na posypání

Postup
 

Příprava těsta

  • Droždí rozmícháme v troše vody s 1 lžící cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.
  • V míse rozšleháme olej s cukrem, vanilkovým cukrem a sójovou moukou, postupně přidáme asi polovinu vody a směs necháme asi 5 minut stát. Pak přidáme vzešlý kvásek, sůl, rozdrcený celaskon, rum, citrónovou kůru a spolu se zbylou vodou zvolna zapracováváme prosáté obilné mouky. Vody dáme tolik, abychom dostali vláčné pružnější těsto.
  • Těsto urovnáme v míse, posypeme hladkou moukou a necháme přikryté zvolna vykynout.
  • Když zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.

Zpracování těsta a smažení

  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1,5 cm a z něj vypichujeme větší kolečka. Na pomoučeném válu necháme kolečka pod utěrkou vykynout.
  • Koblihy smažíme z obou stran do růžova v mírně zahřátém oleji, třeba i ve fritovacím hrnci.
    Hotové koblihy necháme dobře okapat a pak je necháme na savém ubrousku prochladnout.
  • Prochladlé koblihy naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každou koblihu jemně nařízneme špičkou nože a zdobičkou vpravíme dovnitř džem.
  • Z koblihového těsta můžeme pro změnu usmažit i starodávné "boží milosti" viz obrázek. Rozválené těsto vroubkovým kolečkem nařežeme na obdélníčky. Každý obdélník těsta kolečkem nařízneme na několik "zubů" a tvar osmažíme na oleji.
    "Boží milosti" sypeme skořicovým cukrem, chutnají výborně.

Poznámky

Příprava kynutého těsta skoro "bez práce"
Máme-li doma automatickou domácí pekárnu pekárnu na chléb, pak si krásné klasické, pěkně pružné a správně vykynuté těsto uděláme v takové pekárně! Odpadne spousta práce a nádobí.
Tvarohové těsto však v automatické domácí pekárně připravovat nebudeme, to potřebuje jemnější prácičku!    
Foto: Pavla Momčilová
Vytisknout