Go Back
Heboučké koblížky z tvarohového těsta

Heboučké koblížky z tvarohového těsta

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 250 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 350 g pšeničné nebo špaldové mouky celozrnné nebo bílé polohrubé
  • 100 g pšeničné krupice hrubé
  • 50 g sójové mouky hladké plnotučné (kdo si nehlídá cholesterol, nahradí sójovou mouku 2 žloutky)
  • 40 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 g přírodního cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ lžičky strouhané citrónové kůry BIO
  • 1 lžička rumu nemusí být
  • ½ lžičky soli
  • voda nebo rostlinné "mléko" podle hustoty tvarohu
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení
  • rybízový džem na plnění

Postup
 

Příprava těsta

  • Droždí rozmícháme ve 2 lžících vody, přidáme cukr a 1 lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  • V míse rozšleháme sójovou mouku se 2 lžícemi vody (nahradíme tak žloutky). Přidáme olej, sůl, vanilkový cukr, popř. rum, citrónovou kůru a prolisovaný měkký tvaroh a vše dohladka prošleháme.
    Tvaroh je opravdu dobré protlačit přes plastové síto, aby v těstu nezůstaly hrudky.
  • K tvarohové směsi zvolna přidáme vzešlý kvásek spolu s vodou nebo rostlinným "mlékem" a prosátou mouku smíchanou s krupicí. Vypracujeme pěkně pružné těsto.
  • Těsto urovnáme v míse a necháme kynout, během kynutí s ním nehýbáme.
    Teprve když těsto v míse zdvojnásobí svůj objem, je správně vykynuté k dalšímu zpracování.

Smažení tvarohových koblížků

  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1 cm a z něj vypichujeme menší kolečka, která necháme krátce na válu vykynout.
  • Kolečka opatrně vhazujeme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran do růžova. Ohlídáme si, abychom olej příliš nezahřívali. Koblížky by měly být zlatavé, nikoliv do hněda. Oleje musí být v pánvi vždy dostatek!
  • Hotové koblížky klademe na savý ubrousek, aby se část tuku odstranila.
  • Prochladlé koblížky naplníme džemem. Džem dáme do zdobicího sáčku s rovnou zdobičkou. Každý koblížek jemně nařízneme špičkou nože a džem vpravíme zdobičkou dovnitř. Jindy můžeme dát džem na koblížky shora a přizdobit rozšlehaným tvarohem.
    Pro slavnostnější příležitost koblížky ozdobíme rozšlehaným tvarohem.

Poznámky

Foto: Pavla Momčilová
Vytisknout