Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, sušené droždí a koření.Na stranu nasypeme sůl. Přidáme vařené kroupy a vlažnou vodu a zaděláme těsto.Pokud máme kroupy moc suché, možná budeme muset přidat vodu. Nebo, budou-likroupy moc mokré, vody ubereme.
Těstopřikryjeme a necháme na teple kynout, alespoň dvakrát srazíme a necháme znovuvykynout. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme a vytvoříme bochník, který dámekynout do ošatky. Znovu necháme těsto vzejít a chléb opatrně vyklopíme naplech. Pečeme v rozpálené troubě na 240 °C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený,když při poklepání zespodu zvoní.
Příprava krup:
Zrnaponoříme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme a kroupy v čerstvé vodě vařímedo měkka. Já je mohu jíst jen tak, jsou velmi chutné.