Go Back
Cleba od Mirka van Gils Slavíková

Recept na chléb Jednozrnka

Mirka van Gils Slavíková

Suroviny
  

  • 600 g hladké mouky z pšenice jednozrnky
  • 500 g vařených krup z pšenice jednozrnky
  • 12 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 7 g drceného kmínu
  • 5 g celého kmínu
  • 7 g koriandru
  • 250 ml vody

Postup
 

  • Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, sušené droždí a koření.Na stranu nasypeme sůl. Přidáme vařené kroupy a vlažnou vodu a zaděláme těsto.Pokud máme kroupy moc suché, možná budeme muset přidat vodu. Nebo, budou-likroupy moc mokré, vody ubereme.
  • Těstopřikryjeme a necháme na teple kynout, alespoň dvakrát srazíme a necháme znovuvykynout. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme a vytvoříme bochník, který dámekynout do ošatky. Znovu necháme těsto vzejít a chléb opatrně vyklopíme naplech. Pečeme v rozpálené troubě na 240 °C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený,když při poklepání zespodu zvoní.
  • Příprava krup:
  • Zrnaponoříme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme a kroupy v čerstvé vodě vařímedo měkka. Já je mohu jíst jen tak, jsou velmi chutné.

Poznámky

Mirka van Gils Slavíková
Vytisknout