Go Back
Tyčinky ze zelených oliv.

Tyčinky ze zelených oliv

Josef Maršálek
Porcí 8 kusů
Celková doba 2 hrs

Suroviny
  

  • 200 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 5 g soli
  • 1–2 g droždí
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 300 g zelených odkapaných oliv

Na dokončení

  • 2 lžíce olivového oleje

Postup
 

  • Do mísy navážíme 150 g hladké mouky, přidáme droždí, nasekaný rozmarýn a zalejeme vodou. Vařečkou umícháme hladké těstíčko a přikryté utěrkou necháme asi 1 hodinu odpočívat.
  • Následně přidáme zbylou mouku, sůl a olivový olej a vypracujeme v hladké a nelepivé těsto. Teprve poté opatrně přimícháme okapané celé olivy. Do těsta se je nesnažíme zapracovat silou, ale lehkým překládáním těsta tak, aby všechny olivy byly těstem překryté.
  • Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a lehce ho rozplácneme do tvaru kruhu. Rozdělíme ho na 8 zhruba stejných dílků a každý zvlášť na pomoučené ploše vyválíme do tvaru tenké tyčinky, která bude mít délku jako plech, na kterém je budeme péct.
  • Tyčinky odkládáme na plech pokrytý papírem na pečení, poté je potřeme olivovým olejem a ihned vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C. Pečeme asi 12–14 minut dokřupava.
  • Nejlépe chutnají ještě vlažné a jsou ideálním doplňkem k pivu či vínu.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.
Vytisknout