Go Back
Borůvkové laskonky.

Borůvkové laskonky s tymiánem

Josef Maršálek
Porcí 12 kusů

Suroviny
  

Korpus

  • 60 g bílků
  • 110 g cukru krupice
  • 35 g cukru moučka
  • 20 g vody
  • 1 g soli
  • kůra z jednoho citrónu

Krém

  • 150 g vody
  • 220 g mražených borůvek
  • 30 g citronové štávy
  • 120 g cukru krupice
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 g tymiánu
  • 200 g másla

Poleva

  • 60 g hořké čokolády

Postup
 

Korpus

  • Ve vodní lázni nahřejeme bílky, vodu a cukr krupici do horka, směs bude mít asi 60 °C a všechny krystalky cukru musejí být rozpuštěné.
  • Směs vyšleháme do pevného sněhu, poté ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Ihned roztíráme přes šablonu na pečicí papír oválné tvary laskonek.
  • Vkládáme do trouby vyhřáté na 150 °C, stáhneme teplotu na 130 °C a pečeme do úplného vysušení, asi 45–50 minut. Stáhneme teplotu, pokud se nám zdá, že laskonky dostávají nahnědlou barvu.

Krém

  • Všechny ingredience kromě másla smícháme a přivedeme k varu; 1–2 minuty za stálého míchání provaříme. Vychladíme přikryté fólií. Nakonec zašleháme 200 g změklého másla.
  • Krémem naplníme upečené laskonky za pomoci sáčku s řezanou trubičkou. Dokončíme rozehřátou čokoládou.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.
Vytisknout