Go Back
Dort Florid.

Dort Florida

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 dort

Suroviny
  

  • 3 vejce
  • 45 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g oleje
  • 1 g soli
  • 20 g nastrouhané citronové kůry
  • 250 g mléka
  • 36 g vanilkového pudinku na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilka
  • 300 g šlehačky
  • 30 g cukru moučka
  • 300 g meruněk
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g másla

Postup
 

  • Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pevné pěny, pak rychle všleháme olej a přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Nakonec ručně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme do formy o průměru 26 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
  • Vanilku a ⅔ mléka dáme vařit. V misce rozmícháme ⅓ mléka s cukrem a pudinkem. Do vroucího mléka vlijeme rozmíchaný pudink a za neustálého míchání jej provaříme. Necháme vychladnout, přikrytý potravinářskou folií.
  • Vychladlý pudink vyšleháme s máslem. Na pánvi s máslem necháme zkaramelizovat cukr a na karamelu orestujeme meruňky. Mimo sezonu můžeme použít i kompotované meruňky – ty nerestujeme.
  • Šlehačku s cukrem vyšleháme do pevného krému. Na korpus rozložíme meruňky, na něž rozetřeme krém. Celý dort omažeme a ozdobíme šlehačkou a obsypeme praženými mandlovými lupínky.

Poznámky

Foto: Mirka van Gils Slavíková
Vytisknout