Go Back
Svatojánské ořechy.

Svatojánské "černé" ořechy

Justýna Malásková

Suroviny
  

  • 1 kg zelených ořechů
  • 80 dkg cukru krystal
  • 5 hřebíčků
  • 3 cm skořice
  • voda
  • pětilitrová láhev na namáčení ořechů

Postup
 

  • Ořechy natrháme koncem června, propícháme špendlíkem a máčíme ve vodě tak dlouho, až zčernají. Toto trvá 2–3 týdny. Každý den je nutno vodu vyměňovat.
  • Poté ořechy přivedeme k varu v čisté vodě a vaříme zvolna do měkka.
  • Následně je vybereme do mísy, zalijeme cukerným roztokem (na 1 l vody 20 dkg cukru) a uložíme na 24 hodin do chladu.
  • Poté slijeme, přidáme do šťávy dalších 20 dkg cukru a samotnou šťávu přivedeme k varu.
  • Nalijeme ji k ořechům, povaříme a znovu uložíme do chladu na 24 hodin.
  • Takto opakujeme celkem čtyřikrát – šťáva se tím zahušťuje.
  • Po čtvrtém cyklu přidáme 20 dkg cukru včetně koření a povaříme šťávu i s ořechy po dobu dvou minut.
  • Ořechy vyjmeme a šťávu svaříme dohusta. Ještě horkou ji nalijeme na ořechy připravené ve sklenicích a dáme vychladnout.
  • Sklenice uzavřeme a sterilizujeme při 100 °C po dobu osmi minut.
  • Při podávání ořechy nakrájíme na plátky. Takto připravené se hodí pro každou příležitosti

Poznámky

Foto: Bonvivani.sk
Vytisknout