Go Back
Dvojctihodné koláče Josefa Maršálka.

Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly

Josef Maršálek
Porcí 20 kusů

Suroviny
  

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 130 g mléka
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • 10 g droždí
  • kůra z citronu

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • kůra z citronu
  • 1 žloutek

Na drobenku

  • 60 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 1 kávová lžička rumu
  • 1 g soli

Na pomazání

  • 50 g másla
  • 30 ml rumu

Na dokončení

  • 200 g povidel
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Postup
 

  • Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience – máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařechu ani na mísu.
  • Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem musí být dvojnásobný.
  • Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty.
  • Na drobenku smícháme prsty mouku, sůl, cukr a máslo – rum přidáme až na závěr.
  • Vykynuté těsto opatrně přesuneme na pomoučenou plochu a opatrně rozválíme na obdélník 30 × 20 cm. Rádýlkem jej rozřežeme na 20 stejných čtverců. Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy, přehneme přes náplň, spojíme a zakoulíme.
  • Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé štamprle či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlky naplníme povidly smíchanými s kořením a dobře je zasypeme drobenkou.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 200 °C asi 12–14 minut dozlatova.
  • Ještě horké potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.
Vytisknout