Go Back
Salát z quinoy.

Salát s quinoou

Justýna Malásková
Celková doba 30 mins

Suroviny
  

  • 200 g quinoy
  • 400 ml vody nebo vývaru (můžete použít i vaničku s vývarem do 400 ml vody)
  • 1 větší červenou papriku nebo kapii
  • ¼-½ ledového salátu (podle velikosti salátu)
  • 2-4 lžíce majonézy

Další možné přísady

  • 1 mozzarella
  • 150 g tvrdého sýra
  • fazolky
  • černá čočka

Postup
 

  • Quinou namočíme do studené vody alespoň na 20 minut, případně můžeme nechat odmočit přes noc.
  • Vodu slijeme.
  • Přidáme 400 ml vody nebo vývaru. Můžeme si pomoci i instantní kostkou na vývar s vodou. Pokud pro vaření použijeme čistou vodu, nesmíme zapomenout ji osolit.
  • Přivedeme k varu a vaříme doměkka podle toho, jakou quinou jsme použili - zda bílou, červenou, nebo černou. Vaří se podobně jako rýže, tedy kolem 15–20 minut.
  • Přebytečnou vodu slijeme.
  • Červenou papriku a ledový salát nakrájíme na tenké proužky. Zamícháme s ještě teplou quinoou a na závěr přidáme 2–4 lžíce majonézy.
  • Promícháme a ihned servírujeme.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Quinoa vařená ve vývaru nebo vodě s kostkou na vývar bude mnohem chutnější.
  2. Naše nejoblíbenější kombinace je ta, kdy do ještě teplé quinoy navíc přimícháme na kostky nakrájenou mozzarellu nebo jemně nastrouhaný tvrdý sýr. 
  3. Do salátu můžete přimíchat cokoliv, co máte rádi, nebo zužitkovat i vhodné potraviny z lednice.

Foto: Justýna Malásková
Vytisknout