Go Back
Velikonoční beránek.

Velikonoční beránek

Mirka van Gils Slavíková
Porcí 1 beránek

Suroviny
  

Těsto

  • 250 g másla
  • 400 g cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g bílků
  • kypřicí prášek na špičku nože
  • 3 g soli
  • citronová kůra z 1 citronu, nastrouhaná
  • vanilka
  • 100 g čokolády na vaření

Krém

  • 100 g žloutků
  • 200 g cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g másla

Italský sníh

  • 200 g bílků
  • 400 g cukru

Postup
 

Těsto

  • Máslo, ⅓ cukru, sůl, mléko, vanilku a nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny. Mouku s kypřicím práškem prosejeme a vmícháme nasekanou čokoládu. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu s měkkou špičkou. Do máslové pěny vmícháme asi ⅓ ušlehaného sněhu a následně směs mouky s čokoládou. Na závěr vmícháme - zlehka, ale důkladně - zbylý sníh.
  • Těsto rozetřeme do formy na beránka, kterou jsme předtím důkladně vymazali a vysypali moukou. Plníme do vršku a posléze přiklopíme druhou půlkou formy - rovněž vymazanou a vysypanou.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.

Krém

  • Cukr s trochou vody svaříme na 118 °C (nebo-li na bublinu) a svařeným cukrem zalijeme za chodu žloutky a vyšleháme do pevné pěny. Šleháme do vychladnutí, pak všleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být teplá, a na závěr všleháme máslo. Krém je pevný a pěkně našlehaný.
  • Upečeného beránka rozřežeme na plátky, promažeme čokoládovým krémem a nazpět sesadíme.

Italský sníh

  • Cukr s trochou vody svaříme na bublinu (118 °C). Svařeným cukrem zalijeme za chodu tekuté bílky. Šleháme do vychladnutí. Bílkový krém si dáme do stříkacího sáčku s řezanou trubičkou. Zbylou čokoládou natřeme beránkovi hlavu a uši a pak již celého beránka ozdobíme bílkovým krémem - a můžeme jej dozdobit dle vlastní fantazie.
Vytisknout