Go Back
Buchty Josefa Maršálka.

Buchty

Josef Maršálek
Porcí 20 buchet

Suroviny
  

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • kůra z půlky citronu

Maková nádivka

  • 200 g bílého jogurtu smetanového
  • 110 g máku jemně mletého
  • 50 g rozinek
  • 50 g cukru krupice
  • 25 ml rumu
  • ¼ lžičky skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Na dokončení

  • 120 g másla

Postup
 

  • Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut v pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).
  • Na makovou nádivku smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Nádivku necháme v pokojové teplotě „zhoustnout” (asi 1 hodinu) anebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30 × 20 cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme. Do pekáčku 20 × 30 cm dáme 80 g rozpuštěného másla, jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což může trvat až 1,5 hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu.
    Buchty Josefa Maršálka.
  • Vykynuté buchty pečeme na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova; zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého přidáme lžíci nebo dvě rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.
    Buchty Josefa Maršálka.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek
Vytisknout