Go Back
Madlenky

Madlenky

Josef Maršálek
Celková doba 30 mins

Suroviny
  

  • 2 celá vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 10 g medu
  • 85 g másla
  • 3 g prášku do pečiva
  • 5 g vanilkového curu
  • 1 g soli

Postup
 

  • Máslo opatrně rozehřejeme, nesmí být horké.
  • Přidáme cukr, vanilkový cukr, med a sůl a vše zamícháme.
  • Do směsi přidáme 2 celá vejce, hladkou mouku (předem smíchanou s práškem do pečiva) a vymícháme do hladka. Pozor, těsto se nesmí šlehat, jen opatrně vymíchat.
  • Připravené těsto dáme do lednice odpočinout na 24 hod. (přes noc). Mísa musí být překrytá kuchyňskou folii.
  • Formičky na madlenky vymažeme změklým máslem. Pomocí cukrářského sáčku formičky naplníme do ¾. (Můžeme si také pomoci pevnějším igelitovým sáčkem, ze kterého ustřihneme jeden rožek pro plnění formiček.)
  • Troubu nahřejeme na 200 °C a pečeme přibližně 10 min, tak aby madlenky nebyly vysušené.
  • Aby šly dobře vyklopit z formy, nesmí nám formičky úplně vychladnout, proto madlenky vyndáváme z formiček ještě vlažné.
Vytisknout