Go Back
Zelňačka

Zelňačka

Olga Skálová
Celková doba 1 hr

Suroviny
  

  • 4-6 nožiček šunkových klobás
  • 0,5 kg brambor
  • 1 balení kysaného zelí (pokud je zelí dlouhé, překrájím je)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • jalovec
  • paprika
  • mléko dle potřeby
  • trochu másla dle potřeby

Postup
 

  • Do většího hrnce dám do studené vody vařit klobásy s omytou, napůl rozkrojenou cibulí. Uvařené klobásy vytáhnu z vody a odstraním z ní i cibuli. Do hrnce vsypu na kostičky nakrájené brambory a přiměřeně všeho koření a vařím asi 15–20 minut. Přidám zelí a povařím dalších 15 minut.
  • Ve smetaně si rozmíchám hladkou mouku a vliji do hrnce. Nechám důkladně přejít varem.
  • Nakonec vmíchám na kolečka nakrájené klobásy.
  • Pokud mám polévku moc hustou, přiliji trochu mléka, dle potřeby i dokořením.
  • Pro zjemnění chuti lze v hotové polévce nechat rozpustit kousek másla.

Poznámky

Tipy redakce
  1. Veškerá použitá koření mohou být mletá či drcená.
  2. Místo klobás můžete, pokud máte rádi, použít uzenou křížovou kost nebo uzená žebra. Po povaření a vychladnutí z nich oberte maso, které ke konci vaření vmíchejte zpět do polévky.
  3. U nás se tato polévka podává jako samostatné jídlo. Je možné ji servírovat bez přílohy nebo s pečivem.

Foto: Sabina Nielsen
Vytisknout