Go Back
Perníčky naší babi, které jsou hned měkké

Perníčky, které jsou hned měkké

Justýna Malásková
Porcí 4 plechy

Suroviny
  

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření

Bílková poleva

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru dvakrát prosetého

Postup
 

  • Ze všech ingrediencí uhněteme těsto. Pokud máme doma robota, vše nasypeme do mísy a necháme vymíchat. Překryjeme igelitem, aby neoschlo, a necháme v lednici "odpočinout" do druhého dne.
  • Těsto rozválíme (můžeme podsypávat hladkou moukou, aby se při rozvalování nelepilo, ale čím méně, tím lépe) cca na 5mm sílu. Vykrajujeme různé tvary. Než dáme do trouby, potíráme rozšlehaným žloutkem s jednou lžící vody.
  • Pečeme na plechu s pečicím papírem při 160 °C: menší tvary 8 min, větší tvary 9–10 min.
  • Perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou, ale možná se stane, že zmizí dřív, než to stihneme. Jsou totiž vysoce návykové 😉

Bílková poleva

  • Cukr s bílkem vymícháme a dáme do zdobicího sáčku.

Poznámky

Tip redakce:
Polevou je důležité zdobit v den její výroby, jinak bílek v polevě mění svou konzistenci a zdobení by šlo další dny špatně.

Foto: Justýna Malásková
Vytisknout