Nejprve si důkladně vymažeme rozpuštěným sádlem formu na vánočku.
Ořechy a mandle nasekáme na hrubo. Pokud máme větší kusy kandovaného ovoce, nakrájíme na jemnější.
V míse šleháme vejce s cukry, přidáme zakysanou smetanu a měkký tvaroh a pokračujeme ve šlehání. Dále už propracováváme vařečkou. Přidáme olej a po částech i mouku, poslední část mouky již obsahuje prášek do pečiva.
Na závěr vmícháme mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce a citronovou kůru.
Máme-li těsto moc husté, lze přidat trochu mléka.
Těsto přemístíme do formy, pečeme zvolna 20 minut na 170 °C, pak ještě minimálně 40 minut na 150 °C. Je potřeba zkusit špejlí, zda je vánočka dostatečně propečená.
Ihned po upečení vánočku vyklopíme z formy.
Kdo má rád sladší, může ji i pocukrovat, ale není to potřeba.