Go Back
Tvarohová vánočka.

Tvarohová vánočka

Olga Skálová
Porcí 1 vánočka

Suroviny
  

  • 570 g polohrubé mouky
  • 3 celá vejce
  • 9 lžic oleje
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 150 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • citronová kůra
  • sádlo na vymazání kameninové formy na vánočku
  • mandle, rozinky, vlašské ořechy, kandované ovoce - podle toho, co má kdo rád

Postup
 

  • Nejprve si důkladně vymažeme rozpuštěným sádlem formu na vánočku.
  • Ořechy a mandle nasekáme na hrubo. Pokud máme větší kusy kandovaného ovoce, nakrájíme na jemnější.
  • V míse šleháme vejce s cukry, přidáme zakysanou smetanu a měkký tvaroh a pokračujeme ve šlehání. Dále už propracováváme vařečkou. Přidáme olej a po částech i mouku, poslední část mouky již obsahuje prášek do pečiva.
  • Na závěr vmícháme mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce a citronovou kůru.
  • Máme-li těsto moc husté, lze přidat trochu mléka.
  • Těsto přemístíme do formy, pečeme zvolna 20 minut na 170 °C, pak ještě minimálně 40 minut na 150 °C. Je potřeba zkusit špejlí, zda je vánočka dostatečně propečená.
  • Ihned po upečení vánočku vyklopíme z formy.
  • Kdo má rád sladší, může ji i pocukrovat, ale není to potřeba.

Poznámky

Foto: Olga Skálová.
Vytisknout