Go Back
Dýňové rolky

Dýňové rolky

Suroviny
  

Kvásek

  • trošku teplého mléka
  • kostky droždí
  • hrst hladké mouky
  • hrst cukru

Těsto

  • 250 g dýňového pyré (viz postup níže)
  • 450 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • připravený kvásek z droždí (viz suroviny výše)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • lžička soli

Dýňová náplň

  • 200 g dýňového pyré
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Poleva

  • pomerančová štáva z 1 pomeranče
  • moučkový cukr

Postup
 

  • Nejdříve připravíme dýňové pyré: dýni nakrájenou na kousky uvaříme v páře. Když změkne, rozmixujeme.
  • Zvlášť vyrobíme kvásek, necháme nakynout. Těsto zaděláme a necháme hodinu kynout přikryté utěrkou.
  • Zatím si připravíme si náplň.
  • Na válu podsypaném hladkou moukou rozválíme vykynuté těsto na obdélník. Potřeme náplní, překlopíme na třetiny a rozválíme, aby se vrstvy trošku spojily. Krájíme na pásky, ze kterých vytvoříme spirálu, tu následně smotáme tak, aby se vytvořilo kolečko. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme ořechy.
    Příprava dýňových rolek.
  • Klademe na pečicí papír a pečeme asi 35 minut na 190 °C. Po upečení ještě horké můžeme potřít rozpuštěným máslem nebo postříkat polevou, na kterou v pomerančové šťávě rozmícháme moučkový cukr do hustší konzistence.

Poznámky

Foto: Justýna Malásková
Vytisknout