Go Back
Recept s příběhem, svatevbní koláčky

Malé (svatební) koláčky

Porcí 3 plechy koláčků
Celková doba 2 hrs 30 mins

Suroviny
  

Těsto

  • 42 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 13 dkg sádla
  • 1 lžíce moučkového cukru do kvásku
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • trocha mléka do kvásku

Na potření

  • 1 celé vejce
  • olej

Nádivka

  • různé (například tvaroh, marmeláda, povidla, ořechy, strouhaná jablka…)

Na drobenku

  • 5 dkg hrubé mouky
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 4 dkg másla

Postup
 

  • Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
  • Mezitím si připravíme drobenku: do mouky a cukru rozsekáme nožem máslo, rukou je pak v mouce a cukru lehce rozdrobíme a celé necháme před použitím na chvíli odpočinout v lednici.
  • Z těsta vyválíme plát jako na silnější nudle a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru 4 centimetry. Kolečka plníme nádivkou (viz Tip 1). Následně kolečka zavineme, umístíme na plech spojem dolů (viz Tip 2) a potíráme celým vejcem rozmíchaným s olejem. Na závěr posypeme drobenkou. Pečeme jen do růžova, na 200 °C uprostřed trouby, cca 18 minut.
    Recept s příběhem od naší babi na svatební koláčky.
  • Koláčky jsou výborné ihned, nicméně pokud vám vydrží i na další dny, budete překvapeni jejich vláčností.
    Recept s příběhem od naší babi na svatební koláčky.

Poznámky

Tip 1: Vynikající nádivka je z nahrubo nasekaných vlašských ořechů smíchaných s krupicovým cukrem a zakapaných citronovou šťávou.
Tip 2: Pokud nehodláte koláčky předkládat návštěvě, dejte je na plech spojem nahoru. Při pečení se sice „rozšklebí“, takže nejsou tak esteticky dokonalé, nicméně jsou chutnější.
Foto: Justýna Malásková.
Vytisknout