Go Back
Recept na Zelnou Sarmu od Veronika Architevy

Zelená sarma

Veronika Arichteva
Porcí 1 zapékací hrnec
Celková doba 3 hrs

Suroviny
  

  • 1 hlávka zelí, případně zelné listy, které lze zakoupit v bulharských, řeckých nebo ruských prodejnách potravin
  • 1 balík kysaného zelí
  • 2 varné sáčky rýže
  • 500 g mletého masa
  • červená paprika
  • pepř
  • čubrica
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • slanina

Postup
 

  • Z čerstvé hlávky zelí vyřízněte střed (později i tuhé žíly uprostřed listů, aby bylo možné listy bez lámání zavinout) a dejte ji do velkého hrnce s vroucí vodou, octem a solí. Vařte tak dlouho, aby listy změkly a lehce se oddělovaly. Vařte kolem 20 minut, případně déle podle potřeby.
  • Mezitím si připravte rýži – tu vařte podle návodu, nicméně dobu jejího varu zkraťte na polovinu, tj. jen asi na 10 minut.
  • Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a okořeňte čubricou. Chvíli restujte, poté přidejte rýži, polovinu rajského protlaku a malou lžičku červené papriky a ještě chvíli nechte na sporáku (celkově asi 15 minut).
  • Na dno zapékacího hrnce vlijte olej a rozprostřete polovinu kysaného zelí. Směs masa a rýže balte po troškách do jednotlivých listů tak, aby směs nevypadávala, a ruličky skládejte jednu vedle druhé na zelí. Až budete mít hotovou celou první vrstvu, rovnoměrně ji překryjte zbytkem kysaného zelí a pokračujte druhou vrstvou ruliček.
  • Nakonec vše zalijte vodou smíchanou se lžičkou červené papriky a druhou polovinou protlaku. Voda by měla téměř zaplavit obsah mísy. Pečte v troubě zhruba hodinu na 180 °C.

Poznámky

Tip: Vrstvy lze proložit i slaninou. Pokud máte více masa, je možné jej zamíchat mezi kysané zelí v hrnci.
Foto: Veronika Arichteva
Vytisknout