Cukr vsypte do hrnce, zahřívejte na mírném plameni a nechte zkaramelizovat. Karamel ihned rozlijte do zapékacích mističek.
Příprava krému
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, nožem vyškrábněte semínka a i s luskem vložte do rendlíku s mlékem. Mléko přiveďte k varu, odstavte a nechte 30 minut louhovat. Poté vanilkový lusk odstraňte.
Vejce a cukr promíchejte, přilijte připravené mléko a promíchejte. Připravený krém nalijte rovnoměrně do zapékacích mističek s karamelem.
Do plechu nebo formy s vyššími okraji vlijte vařící vodu a vyskládejte do ní naplněné misky. Vodní lázeň by měla dosahovat do ¾ výšky zapékacích misek. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 25 minut. Vyjměte, ihned vyklopte na talířky a nechte vychladnout.
Poznámky
Recept z knihy Vše sladké - ke koupi na www.pohlreichshop.cz/vse-sladke/. Publikováno se svolením Ivety Fabešové.Foto: @marekbartos Créme caramel