Go Back

Okurky ve sladkokyselém nálevu

Petra Matějková

Suroviny
  

Na lák:

  • 1,75 litru vody
  • 0,6 litru octa
  • 240 g cukru
  • 80 g soli

Na okurky:

  • okurky
  • cibule
  • mrkev
  • kopr
  • nové koření
  • celý pepř
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • chilli paprička (nemusí být)

Postup
 

  • Svařte všechny suroviny na lák a nechte stranou trochu zchladnout.
  • Zavařovací sklenice vymyjte a vyvařte nebo nechte v troubě uschnout, víčka na sklenice vymyjte a důkladně osušte.
  • Natrhané okurky pořádně vydrhněte kartáčkem.
  • Naplňte sklenice: do každé dejte lžičku hořčičného semínka, pár kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, pár koleček cibule a mrkve, snítku kopru (ideálně s květem), pokud máte raději pikantnější chutě, můžete přidat i kousek chilli papričky, a až po okraj naplňte okurkami.
  • Zalijte připraveným lákem asi 3 mm pod okraj sklenice a pevně uzavřete.
  • Sterilujte v zavařovacím hrnci při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.
Vytisknout