Go Back

Luštěninové hamburgery nebo sekaná

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 400 g syrové luštěniny (hnědá čočka, červené fazole adzuki, cizrna)
  • 50 g slaniny
  • 30 g panenského řepkového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g jemně strouhaného celeru
  • 50 g jemně strouhané mrkve
  • 1 lžička mletého sušeného řebříčku (pro děti místo pepře!)
  • špetka mletého nového koření
  • na špičku nože mletého koriandru
  • 1 lžíce sekané petrželové natě, pro větší děti můžeme přidat 100 g čerstvých hub
  • asi 150 g strouhanky nebo 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mletých obilných vloček
  • sůl, popř. pár lžic SHOYU
  • řepkový olej na smažení hamburgerů

Postup
 

  • Vybranou luštěninu nebo jejich směs namočíme a pak uvaříme do měkka, jak jsem uvedla výše.  Uvařenou necháme okapat a hrubě pomeleme na masovém strojku.
  • Na oleji zpěníme jemně nakrájenou slaninu a cibuli, osmahneme jemně strouhaný celer, mrkev a popř. houby a vše krátce podusíme.
  • Přidáme koření, pomletou uvařenou luštěninu a tolik strouhanky a obilovin dle receptu, abychom dostali hmotu konzistence jako na sekanou.
  • Ochutíme solí a popř. SHOYU, přidáme petrželovou nať a dobře promícháme.
  • Z hmoty tvoříme hamburgery, které osmažíme na rozehřátém řepkovém oleji do zlatova. Hamburgery podáme v burgerové housce s oblohou.
  • Sekanou vytvarujeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatavého povrchu, nebo jako prejt ve vymazaném plochém pekáčku. Podáváme s nastavovanou bramborovou kaší nebo tmavým chlebem a salátem z čerstvé zeleniny.
Vytisknout