Vybranou luštěninu nebo jejich směs namočíme a pak uvaříme do měkka, jak jsem uvedla výše. Uvařenou necháme okapat a hrubě pomeleme na masovém strojku.
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou slaninu a cibuli, osmahneme jemně strouhaný celer, mrkev a popř. houby a vše krátce podusíme.
Přidáme koření, pomletou uvařenou luštěninu a tolik strouhanky a obilovin dle receptu, abychom dostali hmotu konzistence jako na sekanou.
Ochutíme solí a popř. SHOYU, přidáme petrželovou nať a dobře promícháme.
Z hmoty tvoříme hamburgery, které osmažíme na rozehřátém řepkovém oleji do zlatova. Hamburgery podáme v burgerové housce s oblohou.
Sekanou vytvarujeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatavého povrchu, nebo jako prejt ve vymazaném plochém pekáčku. Podáváme s nastavovanou bramborovou kaší nebo tmavým chlebem a salátem z čerstvé zeleniny.