Go Back

Česká polévka fazolová nebo cizrnová

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 250 g bílých fazolí nebo cizrny
  • 50 g olivového oleje
  • 30 g špaldové mouky celozrnné
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g strouhané nebo drobně krájené kořenové zeleniny (mrkev, kořen petržele, celer)
  • majoránka, sůl, voda, sekaná petrželová nať nebo pažitka popř. několik lžic SHOYU

Postup
 

  • Fazole či cizrnu namočíme přes noc do studené vody.  Luštěninu propláchneme, vodu slijeme a luštěninu uvaříme ve dvojnásobném objemu neosolené pitné vody do měkka.
  • Z jemně krájené cibule, oleje a mouky připravíme světlou jíšku. K jíšce prolisujeme uvařenou luštěninu i s vodou, ve které se vařila.
  • Přidáme strouhanou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, majoránku a sůl, popřípadě SHOYU, vše promícháme a za častého míchání povaříme na mírném ohni 15 minut.

Poznámky

Tipy:
Jindy můžeme uvařenou luštěninu nechat vcelku.
Polévku můžeme podat s tmavým chlebem nebo pečivem jako samostatné jídlo s plnohodnotnými bílkovinami.
Vytisknout