Go Back
Chřest a můj tatínek Jakub Bezděk

Studená chřestová mísa - zajímavé bufetové pohoštění

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • ½ kg zeleného chřestu
  • ½ kg bílého chřestu
  • 10 mladých mrkviček i s částí natě
  • 1 hlávkový salát
  • 3 natvrdo vařená vejce
  • svazeček mladé kadeřavé petrželové natě

Na zálivku a posypání:

  • 30 ml sezamového nebo jiného extra virgin oleje
  • 20 g opražených semen loupaného sezamu nebo opražených sekaných mandlí
  • jablečný ocet
  • cukr
  • sůl

Postup
 

  • Oloupané a tužších částí zbavené prýty chřestu uvařte spolu s očištěnými mrkvičkami na páře (podle receptu uvedeného výše) do měkka, rozložte na mísu a nechte vychladnout. Vývar použijte na polévku.
  • Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nechte vychladnout. Salát rozeberte na listy, propláchněte a nechte dobře okapat.
  • Na troše oleje opražte sezamová semínka nebo sekané mandle do růžova.
  • Z jablečného octa, zbylého oleje, soli, asi 1 dl vlažné vody a špetky cukru připravte jemnou zálivku podle chuti.
  • Na servírovací míse krásně rozložte okapané listy salátu, obložte střídavě uvařenými celými prýty bílého a zeleného chřestu, proložte mrkvičkami a snítkami kadeřavé petržele. Nakonec polijte zálivkou, posypte opraženými sezamovými semeny a hned podávejte.

Poznámky

Náš tip
Pokud chcete změnu, je možno mísu ještě doplnit ředkvičkami, plátky drůbeží šunky, kostičkami mozzarelly nebo polít holandskou omáčkou.      
Vytisknout