Go Back

Holandská omáčka - tentokrát zdravěji (můžete ale použít recept z klasické kuchařky)

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 50 g čerstvých jáhel
  • asi 200 ml vody nebo vývaru z chřestu
  • 1 žloutek
  • 50 g čerstvého másla nebo olivového oleje extra virgin
  • šťáva z ½ citrónu
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup
 

  • Jáhly propláchněte horkou vodou, aby nebyly hořké, zalijte studenou vodou a se špetkou soli uvařte hodně do měkka. Měkké jáhly rozmixujte do hladka.
  • Do teplé jahelné omáčky opatrně zamixujte žloutek a máslo nebo panenský olej. Ochuťte citrónem, mletým pepřem a solí podle vlastní chuti. Nechte ½ hodiny rozležet.

Poznámky

Naše tipy
– Teplou holandskou omáčkou můžete doplnit teplé i studené pokrmy (nejen) s chřestem.
– Studená holandská omáčka je vhodným doplňkem předkrmů a studených mís s chřestem i jinou jemnou vařenou nebo syrovou zeleninou. Hodí se také k jemným rybím či drůbežím masům apod.
Vytisknout