Go Back

Chřest gratinovaný - lehká jarní večeře nebo předkrm

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 600 g chřestu
  • asi 1 l vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 g špaldové mouky hladké
  • 1 dl sladké smetany (nemusí být)
  • sůl
  • sekaná petrželová nať

Na gratinování:

  • 80 g strouhaného tvrdého sýra (eidam, gouda, parmezán aj.)
  • kousek másla
  • strouhanka

Postup
 

  • Chřest uvařte v páře podle základního receptu uvedeného výše. Do pařáku však dejte o trochu více vody, protože vývar budete potřebovat na bešamel.
  • Z oleje a mouky připravte velmi světlou jíšku; nechte vychladnout. Pak zalijte horkým chřestovým vývarem, provařte, prošlehejte dohladka, vsypte sekanou petrželku a dochuťte solí. Popřípadě můžete doplnit i smetanou.
  • Zapékací misku vymažte máslem, vysypte strouhankou a na dno rozložte v páře uvařený chřest. Zalijte připraveným bešamelem. Je-li miska menší, pak dávejte chřest ve více vrstvách, které vždy zalijete bešamelem.
  • Posypte jemně nastrouhaným sýrem a dejte zvolna zapéci do zlatavého povrchu.

Poznámky

Náš tip
Chcete-li podat gratinovaný chřest jako výborný předkrm, zapečte vše v menších ohnivzdorných miskách v jednotlivých porcích. 
Vytisknout