Go Back
Chřest a můj tatínek Jakub Bezděk

Chřest vařený v páře - základní příprava, mnoho variací podání

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 600 g bílého chřestu
  • voda do pařáku
  • sůl

Základní variace:

  • 60 g strouhanky
  • 40 g čerstvého másla nebo 40 ml slunečnicového oleje

Postup
 

  • Dobře opláchnutý bílý chřest opatrně oloupejte od hlaviček dolů a odkrojte spodní tužší části prýtů (použijte na vývar).
  • Připravené prýty svažte kuchyňským provázkem do svazečků po asi 6 kusech a vložte na síto pařáku. Shora lehce osolte.
  • Chřest vařte zvolna nad párou do měkka, asi 20 minut.
  • Vyjměte na mísu, rozvažte svazečky a posypte na másle osmaženou strouhankou. Shora polijte rozpuštěným máslem.

Poznámky

Naše tipy
– Vodu z pařáku nevylévejte, použijte ji na polévku nebo vývar prostě vypijte, má blahodárné pročišťující účinky!
–  Místo strouhanky můžete na posypání použít jemný strouhaný sýr.
–  Chřest pro různé použití můžete uvařit i ve vodě, hodně cenných látek pak zůstane ve vývaru, takže jej nikdy nevylévejte!
–  Takto uvařený chřest můžete dále použít na přípravu mnoha zajímavých salátů a příloh.  
Vytisknout