Go Back
Pečené topinambury s česnekem

Pečené topinambury s česnekem - chutná lehká svačinka (nejen) pro diabetiky

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 20 středně velkých kulatých topinamburů
  • 10 stroužků česneku
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • alobal nebo papír na pečení

Postup
 

  • Topinambury hodně dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Neloupáme je, jen odstraníme očka nebo vadná místa. Stroužky česneku očistíme a nakrájíme na úhledné plátky.
  • Z alobalu nebo papíru na pečení nastříháme 4 čtverce o straně asi 25 cm a na plechu nebo pekáči z nich utvoříme mističky.
  • Do každé mističky dáme po 5 kusech očištěných topinamburů. Ke každé porci přidáme česnekové plátky, porce osolíme a polijeme 1 : 1 rozředěným jablečným octem. Nakonec každou porci pěkně zakápneme olivovým olejem.
  • Z alobalu nebo papíru na pečení uděláme na pekáči nebo plechu 4 balíčky, každý pěkně uzavřeme. Troubu zahřejeme na 175 – 180 °C.
  • Balíčky s topinambury pečeme v troubě asi 30 minut, zkontrolujeme 1 balíček, zda jsou topinambury opravdu měkké, pak popř. dopečeme do měkka.
  • Takto upravené topinambury jsou velmi chutné. Podáváme je teplé s krajíčky opečeného tmavého chleba. 
Vytisknout